Åklagarmyndigheten

postat i: Bloggen | 0

https://www.youtube.com/watch?v=_h_agF7RqTk

Vill du ha en central roll i brottsbekämpningen? Bli åklagare.

Åklagarens uppdrag är att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att det sker på ett effektivt och rättssäkert sätt. För dig som väljer att bli åklagare väntar en händelserik vardag där du leder förundersökningar, beslutar om åtal ska väckas och för statens talan i domstol. 

Åklagaryrket är ansvarsfullt och krävande. Som åklagare ska du gilla utmaningar och att arbeta med brottsbekämpning i en händelsestyrd verksamhet. 

Få inblick i åklagaryrket 

Under studierna kan du jobba som sommarnotarie, skriva uppsats och göra praktik på en åklagarkammare. När du tagit examen eller är i slutet av utbildningen kan du söka anställning som beredningsjurist. 

Passa på att ställa dina frågor om hur det är att vara åklagare eller beredningsjurist när vi ses på Juristens dag!

 

Cederquist

postat i: Bloggen | 0

”Vi arbetar brett med olika typer av arbetsrättsliga ärenden, vilket är roligt och skapar en dynamisk arbetsmiljö.”

Elsa Jönsson / Associate 

Elsa Jönsson började på Cederquist i januari 2022. Idag är hon en del av byråns arbetsrättsgrupp men har under sin tid på Cederquist även arbetat ett halvår i byråns grupp för fastighetstransaktioner. 

Berätta om din väg från studier till Cederquist. Varför blev det så tror du?

Jag började arbeta på Cederquist direkt efter att jag tog min juristexamen i Lund och har nu varit här i ungefär två och ett halvt år. Eftersom jag var särskilt intresserad av att arbeta med arbetsrätt hade jag koll på Cederquists höga rankning inom området, som även gjorde att Cederquist lockade extra mycket. Jag anställdes först till transaktionsgruppen och inledde min tid på Cederquist med ett halvår i vår fastighetsgrupp. När jag sedan fick möjlighet att rotera in i vår arbetsrättsgrupp var det ett självklart val att tacka ja. Här är jag fortfarande och trivs superbra.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag kommer in till kontoret vid nio-tiden och inleder med att hämta dagens första kaffe tillsammans med mina kollegor i gruppen. Därefter ser jag över min mejlinkorg och lägger upp en plan för dagen. Typen av arbetsuppgifter kan variera mycket från en dag till en annan, allt från att ta fram anställningsavtal och genomföra fackliga förhandlingar till att skriva en rapport i ett projekt med M&A eller en domstolsinlaga i en pågående tvist. Vid 12-tiden är det lunch tillsammans med kollegorna och nu på sommaren intas den lyxigt nog oftast nere vid Strömkajen. Eftermiddagen fortsätter på samma spår, innan det är dags att stänga ned för dagen. Addera till det massa skratt och samtal med mina kollegor så är beskrivningen ganska komplett.

Kan du berätta om ett intressant projekt du arbetar med nu?

Tidigare i år biträdde jag tillsammans med gruppens delägare Robert en av våra kunder i en tvist gällande en tidigare anställds obehöriga angrepp på bolagets företagshemligheter. Den typen av ärenden är spännande eftersom de innebär en del detektivarbete.  

Konsultrollen innebär delvis högt tempo och höga krav, hur gör du för att hantera det? 

Det korta svaret är genom att prioritera, både vad gäller arbetsuppgifter och saker utanför jobbet. Inom gruppen är vi också bra på att ställa upp för, och avlasta, varandra om någon sitter lite tightare till, vilket jag tror är viktigt för att vi ska kunna möta och hantera de krav som följer av konsultrollen och som ställs av våra kunder. 

Vad värdesätter du mest på Cederquist? 

Att du tidigt får förtroende att utföra en stor variation av arbetsuppgifter, de spännande kunderna och ärendena som vi har på byrån samt mina kompetenta och roliga kollegor. 

Vad är mest utmanande i din roll?

Avvägningen mellan nedlagt arbete och affärsnytta för kunden. Det är inte alltid kunden efterfrågar att vi lägger mycket tid och arbete på att leverera ett fullständigt utrett svar. Det innebär att man behöver lära sig att prioritera vilka delar i ett ärende som kräver mer arbete, och vilka som kan vara ”good enough”. Den avvägningen tycker jag ibland kan vara svår att göra, eftersom det är något man inte direkt tränades i under studierna. 

Vilka egenskaper tror du krävs för att bli en duktig affärsjurist inom ditt område?

Förutom egenskaper som en bra jurist behöver ha oavsett vilket område du arbetar inom, tror jag att det är en fördel att vara nyfiken på och intresserad av människor och mänskligt beteende – det är någonstans kärnan i den juridik vi arbetar med i arbetsrättsgruppen.

Finns det några fördomar från studietiden som du tycker besannades när du började på Cederquist?

Som säkert många andra studenter hade jag nog en bild av att klimatet och stämningen på byrå skulle vara hårt och pretentiöst. Där blev jag lyckligtvis motbevisad väldigt tidigt. Alla som arbetar på Cederquist är drivna och måna om att leverera på en hög nivå, men stämningen är opretentiös och vi har roligt på jobbet.

Grupp: Arbetsrätt

Ålder: 27 år 

Berätta något om dig som ingen vet… är det sjukt att säga att jag är vass på att sjunga lilla snigel med stängd mun?

Det mest oväntade som hänt mig på CQ är… att jag har träffat kollegor som har blivit mina nära vänner.Den typiska CQ:aren är… smart och bjuder på sig själv.

 

Gernandt & Danielsson

postat i: Bloggen | 0

På Gernandt & Danielsson får du den stora byråns alla fördelar. Du får jobba med stora och komplexa ärenden, i nära samarbete med några av Sveriges högst ansedda affärsjurister. 

Holly Karlander började som associate hos oss i januari 2023 och arbetar i vår corporate-grupp.

 ”Jag kom i kontakt med G&D i samband med Juristens dag och höll därefter fortsatt kontakt med några av medarbetarna jag träffade där. Min första tid på byrån var intensiv och mycket rolig – jag blev direkt involverad i projekt vilket jag verkligen uppskattade! Det har varit väldigt inspirerande att se den kunskap och skicklighet som finns på byrån. Stämningen bland kollegorna på kontoret är väldigt inbjudande och hjälpsam. Om man behöver hjälp med något finns det alltid flera som ställer upp!”

Du som läser på juristprogrammet kan nu ansöka till vårt mentorskapsprogram och få exempelvis Holly som mentor under en termin. Det är en bra möjlighet att ta reda på om affärsjuridik i allmänhet och Gernandt & Danielsson i synnerhet är något för dig. 

Den 1 november öppnar vi även ansökan till summer trainee 2025, skapa kontakt med oss så missar du inte när det är dags att söka!

 

Grant Thornton

postat i: Bloggen | 0

Skatteavdelningen på Grant Thornton räknas till en av Sveriges mest välrenommerade och är den ledande skatterådgivaren till ägarledda företag med helhetslösningar som tillgodoser såväl företagets som ägarens skattesituation. Vi är i dagsläget 1400 medarbetare från Kiruna i norr till Malmö i söder, med cirka 100 specialister inom fyra nyckelområden: företagsbeskattning, internationell beskattning, fåmansföretag och moms-, tull- och punktskatter. Att hitta varje individs unika ambitioner och vilja är en del av vår framgång. På Grant Thornton syns du för vem du är, inte bara för dina prestationer. Vi tror på att du som känner sig delaktig i din egen utveckling har större chans att lyckas i jobbet. Vi vet att när vi hjälper företag att växa, växer också du. Välkommen till Grant Thornton. 

Deloitte

postat i: Bloggen | 0

Deloitte är en globalt ledande leverantör av Tax & Legal, Audit & Assurance och Consultative Services. Med mer än 457 000 medarbetare i över 150 länder hjälper vi våra klienter och vår omvärld att lösa komplexa problem och nå högt uppsatta mål. Det som definierar Deloitte är vår strävan efter att göra en meningsfull skillnad. 

Vi letar efter dig som vill börja jobba heltid direkt efter studierna, men även extra under din studietid i form av internship, deltidsarbete, eller skriva din uppsats hos oss.

Kom och prata med oss under Juristens dag för att få en djupare förståelse för hur du kan utvecklas på Deloitte!

CMS Wistrand

postat i: Bloggen | 0

Vill du bli en del av en internationell advokatbyrå med fokus på framtiden?

På CMS Wistrand vet vi att olika kompetenser, perspektiv och erfarenheter inte bara skapar en trevligare arbetsplats utan också ger den bästa och mest innovativa rådgivningen för våra klienter. Vi letar efter dig som vet att mångfald berikar och vill vara med och utvecklas tillsammans med oss. Läs med på vår hemsida eller kom förbi vår monter på Juristens dag och säg hej, så bjuder vi på en kopp kaffe!

Norida

postat i: Bloggen | 0

Hej blivande jurister! 

I Juridiska föreningen är ni inte bara medlemmar, ni är även framtida jurister och kanske vår kommande kollega. För att fördjupa oss i nätverkande och vägleda dig till att maximera studentmässans timmar kommer här några tips och råd:

Betydelse av nätverkande

Nätverkande är en grundläggande del för framgång inom det juridiska området. Det handlar inte bara om att utbyta kontaktinformation, utan om att bygga betydelsefulla förbindelser som kan forma din framtid inom det juridiska yrket. För att forma ditt nätverkande bör du delta i nätverksevenemang som anordnas av Juridiska föreningen, som t.ex. Juristens dag, som kan ha betydande roll inför ditt framtida arbete. 

Deltagande på studentmässor

Juristens dag är en fantastisk möjlighet för att utforska möjliga karriärvägar, skapa kontakt med advokatbyråer och andra aktörer, samla värdefulla insikter inom branschen och vilken inriktning som du tror kan passa just dig! 

Inför studentmässan

Förberedelse är A och O. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din upplevelse på studentmässan bör du:

– Läsa på om utställarna och deras verksamhetsområden

– Tänk igenom vilka frågor som är intressanta och/eller relevanta för dig

– Uppdatera ditt CV

Efter studentmässan

Syftet är att skapa långsiktiga kontakter. Nätverksbyggande slutar inte när mässan är slut. Följ upp de kontakter du knutit, ta kontakt på professionella plattformar såsom LinkedIn och tacka för de insikter du fått. Att bygga långsiktiga relationer är nyckeln till en framgångsrik juridisk karriär, och studentmässan är bara startpunkten.

Kom ihåg att studentmässan inte bara handlar om att få ett jobb; det handlar om att utforska möjligheter och knyta kontakter som kan forma din juridiska resa!

Träffa NORDIA Law på Juristens dag

Vi ser fram emot att träffa dig på den kommande studentmässan! Kom förbi vår monter för att träffa en del av vårt team, lära dig mer om de olika rättstvister vi hanterar och upptäck hur NORDIA Law skiljer sig från andra advokatbyråer. Oavsett om du är intresserad av allmän affärsjuridik, tvistemål, affärsrelaterad straffrätt eller något annat område så kommer våra representanter att finnas där för att svara på dina frågor och ge god inblick i de möjligheter som finns på vår byrå. 

Är du intresserad av uppsatspraktik eller sommarnotarietjänst 2025? Läs mer om NORDIA Law och hur du ansöker till tjänsterna på www.nordialaw.com

Sist men inte minst!

Kom ihåg att nätverkande och deltagande i studentmässor är viktiga komponenter på din resa genom juristutbildningens utmaningar och triumfer. På NORDIA Law ser vi fram emot att träffa dig på den kommande studentmässan och stödja din utveckling som framtida jurist. Ta vara på möjligheterna, knyt kontakter och ta vara på de spännande möjligheter som ligger framför er!

Vi ses på mässan!

Norrlandsadvokaterna

postat i: Bloggen | 0

Är du juridikstudent och funderar på var din framtid kan ta dig?

Hos Norrlandsadvokaterna får du möjlighet att utvecklas i en dynamisk och lokalt förankrad miljö. Vi har kontor i Umeå, Luleå, Lycksele, Örnsköldsvik, Sundsvall och Hudiksvall och vi söker ständigt efter engagerade jurister som vill växa tillsammans med oss. Alla våra medarbetare har sina unika kompetenser, förmågor och perspektiv. 

Vi är måna om att ta tillvara på allas individuella styrkor för att på så sätt skapa de bästa förutsättningarna för personlig och professionell utveckling. Vi värdesätter samarbete, öppenhet och en familjär företagskultur. Kom förbi vår monter på Juristens Dag så berättar vi mer om oss och hur karriärmöjligheterna hos oss ser ut!

PwC

postat i: Bloggen | 0

¨

Lina Gardlow, Director i Umeå 

Lina Gardlow har jobbat som skatterådgivare på PwC sedan 13 år tillbaka. Hon har tidigare arbetat bl.a. på Skatteverket som processförare. Hon läste juristutbildningen vid Umeå universitet och tog examen i januari 2003. 

Vad gör en skatterådgivare? 

Lina: Vi lämnar rådgivning till företag och dess ägare. Det handlar ofta om hur de ska hantera olika typer av transaktioner och företeelser så att det blir rätt men också så att det inte utlöser onödig beskattning. Vi arbetar inte med att hjälpa företag att helt undvika skatt, vilket en del kan ha fördomar kring. 

Vad är det roligaste med ditt jobb? 

Lina: Det roligaste med mitt jobb är att få jobba med duktiga kollegor och känna att vi kan hjälpa och göra skillnad för våra kunder. 

Varför tycker du att man ska välja PwC? 

Lina: Det jag uppskattar med PwC är viljan att alltid ligga i framkant och hålla en hög kvalité. Det gör att jag får jobba med duktiga människor som också har en hög ambitionsnivå. Är man en person som är driven, gillar att lösa problem och jobba i team, då kommer man att trivas hos oss.

Hammarskiöld

postat i: Bloggen | 0

Hammarskiöld är en ledande svensk affärsjuridisk advokatfirma som arbetar med stora och spännande svenska och internationella uppdrag. Hos oss får du arbeta med spännande och utmanande uppdrag inom näringslivets alla områden redan från dag ett tillsammans med kompetenta, drivna och trevliga kollegor. Vårt arbete präglas av ett starkt engagemang för våra klienter och en laganda där varje individ är viktig. Du blir inte en i mängden. Du kommer tidigt i kontakt med såväl svenska som utländska klienter och andra advokatbyråer.

Setterwalls

postat i: Bloggen | 0

Sätt ribban med Setterwalls. Tillsammans formar vi framtidens juridik.

Är du redo att ta steget in i en framgångsrik juridisk karriär? Hos Setterwalls erbjuder vi dig en unik möjlighet att utvecklas i en dynamisk och stödjande miljö.

Vi sätter standarden för både juridisk skicklighet och arbetsglädje. Vi strävar efter att skapa en arbetsmiljö där du kan utmanas och inspireras varje dag. Vill du tillhöra ett team som ständigt utvecklas och som värdesätter både professionell och personlig tillväxt? Då är Setterwalls platsen för dig.

Praktisk erfarenhet och utmanande uppdrag

Som biträdande jurist hos oss får du arbeta med spännande och utmanande juridiska uppdrag tillsammans med några av branschens mest erfarna jurister. Vi ger dig praktisk erfarenhet som förbereder dig för framtiden och hjälper dig att utveckla dina färdigheter på bästa möjliga sätt.

Träffa oss på Juristens dag

Besök vår monter på Juristens dag och lär känna oss bättre! Vi berättar gärna mer om våra karriärmöjligheter, studenttjänster och hur vi tillsammans sätter ribban som en av Sveriges ledande affärsjuridiska advokatbyråer. Det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor, nätverka och få en inblick i hur det är att arbeta hos oss.

Välkommen till Setterwalls!

Sveriges Domstolar

postat i: Bloggen | 0

Vill du ha ett meningsfullt jobb där varje arbetsdag känns som den viktigaste? Då erbjuder Sveriges Domstolar en spännande karriär inom rättsväsendet och yrkesroller där du bidrar till att upprätthålla demokratin och allas rättssäkerhet. 

Sveriges Domstolar spelar en central roll inom rättsväsendet och bidrar till att upprätthålla demokratin och allas rättssäkerhet. Att vårt uppdrag har den samhällsbärande funktionen och högre meningen får varje arbetsdag att kännas som den viktigaste. Det är vi som har det yttersta ansvaret för att ge varje enskild individ en rättssäker prövning och att medborgarnas förtroende speglas i allt vi gör och säger.

Vi erbjuder en bred palett av ärenden som ger variation och spänning i arbetsdagen. Här finns också en varm gemenskap med stöttande kollegor. 

Besök vår webbplats www.domstol.se/dittuppdrag för att få information om vad Sveriges Domstolar kan erbjuda just dig som studerar juridik.

Akavia

postat i: Bloggen | 0

Akavia är fackförbundet för dig som valt den akademiska vägen. Förbundet samlar idag 140 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. 33 000 av våra medlemmar är studenter. Som student investerar du mycket tid, energi och engagemang i din utbildning för att nå din drömkarriär. Vad just din drömkarriär innebär vet bara du, och vi på Akavia vill vara din hjälpande hand på vägen. Vårt mål är att du ska få full utväxling av din investering, och vi är här för att ge dig de verktyg och den trygghet du behöver för att lyckas. Vi vill att det ska märkas på din arbetsplats och i ditt lönekuvert att du har valt den akademiska vägen, och som medlem ser vi till att du alltid har stöd – oavsett var din karriär tar dig.

Nedräkning till Juristens dag 2024!

postat i: Bloggen | 0

Dagarna vi alla väntar på är endast 3 veckor bort! 

Med start den 27 november börjar lördagen som är fylld med bland annat tre intressanta gästföreläsare. Temat kommer att presenteras inom kort men vi kan lova en dag med många givande inslag! Den 28 november är det äntligen dags för den efterlängtade mässan där ni juriststudenter har chansen till många inspirerande möten. Juristens dag avslutas med en storartad bankett!

Håll utkik här på JD-bloggen då en presentation av ett flertal utställare för Juristens dag 2024 kommer att presenteras löpande! Detta vill ni inte missa!!

Deloitte

postat i: Bloggen | 0

Deloitte är en branschledande tjänsteleverantör av revision, redovisning, rådgivning inom skatt och juridik, consulting, finansiell rådgivning och riskhantering. På Tax & Legal erbjuder våra jurister konkret och lösningsorienterad rådgivning inom skatterätt och affärsjuridik till våra klienter, såväl företag som individer. Vår specialistkompetens inom Tax täcker bland annat svensk och internationell företags- och individbeskattning, internprissättning, incitamentsprogram, moms och andra indirekta skatter. Inom Legal erbjuder vi specialistkompetens inom bolagsrätt, avtalsrätt, M&A, arbetsrätt, migration och tech law. Affärsområdet Tax & Legal är indelat i fyra tjänsteområden Corporate & International Tax Services, Indirect Tax Services, Global Employer Services och Legal.

Mannheimer Swartling

postat i: Bloggen | 0

Mannheimer Swartling erbjuder högkvalitativ affärsjuridisk rådgivning i Sverige och globalt. Vi har 600 medarbetare och kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bryssel, New York och Singapore. Våra klienter är allt från noterade börsbolag och offentliga myndigheter till gamla familjeföretag och djärva entreprenörer, och som nyanställd jurist involveras du snabbt i arbetet. Hållbarhet, liksom våra grundläggande värderingar – affärsfokus, kvalitet och laganda – är integrerade delar i byråns verksamhet.

Vi är måna om att skapa de bästa förutsättningarna för din utveckling. Därför erbjuder vi många utvecklingsmöjligheter i form av utbildningsprogram, utlandstjänstgöring, rotation och samhällsengagemang. Med en unik och inkluderande företagskultur – Pure Lockstep – är vi en plats för dig som vill utvecklas och bidra till en positiv samhällsutveckling. Genom att arbeta tillsammans och innovativt har vi skapat oss en självklar plats i händelsernas centrum. Vill du bli en i teamet?

mannheimerswartling.se/karriar

Nordia

postat i: Bloggen | 0

Hej blivande jurister!

I Juridiska föreningen är ni inte bara medlemmar, ni är även framtida jurister och kanske vår kommande kollega. För att fördjupa oss i nätverkande och vägleda dig till att maximera studentmässans timmar kommer här några tips och råd:

Betydelse av nätverkande

Nätverkande är en grundläggande del för framgång inom det juridiska området. Det handlar inte bara om att utbyta kontaktinformation, utan om att bygga betydelsefulla förbindelser som kan forma din framtid inom det juridiska yrket. För att forma ditt nätverkande bör du delta i nätverksevenemang som anordnas av Juridiska föreningen, som t.ex. Juristens dag, som kan ha betydande roll inför ditt framtida arbete.

Deltagande på studentmässor

Juristens dag är en fantastisk möjlighet för att utforska möjliga karriärvägar, skapa kontakt med advokatbyråer och andra aktörer, samla värdefulla insikter inom branschen och vilken inriktning som du tror kan passa just dig!

Inför studentmässan

Förberedelse är A och O. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din upplevelse på studentmässan bör du:

– Läsa på om utställarna och deras verksamhetsområden

– Tänk igenom vilka frågor som är intressanta och/eller relevanta för dig

– Uppdatera ditt CV

Efter studentmässan:

Syftet är att skapa långsiktiga kontakter. Nätverksbyggande slutar inte när mässan är slut. Följ upp de kontakter du knutit, ta kontakt på professionella plattformar såsom LinkedIn och tacka för de insikter du fått. Att bygga långsiktiga relationer är nyckeln till en framgångsrik juridisk karriär, och studentmässan är bara startpunkten.

Kom ihåg att studentmässan inte bara handlar om att få ett jobb; det handlar om att utforska möjligheter och knyta kontakter som kan forma din juridiska resa!

Träffa NORDIA Law på Juristens dag!

Vi ser fram emot att träffa dig på den kommande studentmässan! Kom förbi vår monter för att träffa en del av vårt team, lära dig mer om de olika rättstvister vi hanterar och upptäck hur NORDIA Law skiljer sig från andra advokatbyråer. Oavsett om du är intresserad av allmän affärsjuridik, tvistemål, affärsrelaterad straffrätt eller något annat område så kommer våra representanter att finnas där för att svara på dina frågor och ge god inblick i de möjligheter som finns på vår byrå.

Är du intresserad av uppsatspraktik eller sommarnotarietjänst 2024? Läs mer om NORDIA Law och hur du ansöker till tjänsterna på www.nordialaw.com

Sist men inte minst!

Kom ihåg att nätverkande och deltagande i studentmässor är viktiga komponenter på din resa genom juristutbildningens utmaningar och triumfer. På NORDIA Law ser vi fram emot att träffa dig på den kommande studentmässan och stödja din utveckling som framtida jurist. Ta vara på möjligheterna, knyt kontakter och ta vara på de spännande möjligheter som ligger framför er!

Vi ses på mässan!

Vinge

postat i: Bloggen | 0

Vinge är en av Nordens ledande advokatbyråer, med drygt 500 medarbetare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Bryssel. Tillsammans skapar vi framgång genom långsiktigt hållbar affärsjuridisk rådgivning och drivkraften i att tänka nytt.

Vi söker medarbetare med olika förmågor och perspektiv, som med sina unika kompetenser och egenskaper kan samverka i team och göra skillnad tillsammans. Det som förenar oss på Vinge är vårt engagemang för juridiken och affären, vår lyhördhet gentemot klienter och kollegor och vår ambition att alltid leverera i toppklass. Vi anställer löpande nyutexaminerade jurister och jurister med tingsmeritering.

Vem är du och hur vill du utvecklas?

Vi gillar att se våra medarbetare nå sin fulla potential, och stöttar på vägen genom kontinuerligt lärande och spännande uppdrag tillsammans med kompetenta och härliga kollegor. För oss är det viktigt att du som medarbetare får växa i ditt yrke, påverka i ditt arbete och utrymme att vara dig själv.

Läs om hur du startar din karriär hos oss på vinge.se/karriar

Åklagarmyndigheten

postat i: Bloggen | 0

Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person

”God morgon Amanda! Nattens jouråklagare har anhållit en person misstänkt för grov misshandel. Ärendet är fördelat på dig och utredningen ligger hos anhållningsgruppen på polisen.”

Planerna för dagen kastas om. Istället för den öppna dagen i kalendern som jag hade tänkt ägna åt att läsa igenom utredningshandlingar i pågående ärenden blir mitt kontor en plats dit de två utredarna som ansvarar för ärendet kommer för att uppdatera mig om utredningens gång. De behöver beslut om en husrannsakan, direktiv om vilka vittnen som ska höras och ett beslut om att topsa den misstänkte för DNA. Eftersom jag bedömer att det finns förutsättningar fattar jag besluten och lämnar direktiven och tillsammans arbetar vi för ta fram tillräckligt underlag för att jag ska kunna besluta om jag ska släppa personen på fri fot eller om jag ska begära denne häktad.

En annan dag spenderar jag förmiddagen i möten med poliser, utredare och IT-forensiker där vi planerar för ett tillslag och går igenom vilka utredningsåtgärder som ska vidtas och hur de ska genomföras. Eftermiddagen sitter jag med vid ett barnförhör för att sedan i ett annat ärende fatta beslut om att meddela en person ett kontaktförbud.

Och så ytterligare en annan dag sitter jag hela dagen i tingsrätten med ett mål jag tidigare väckt åtal i som nu ska prövas. Det är ett mål som jag själv varit förundersökningsledare i och som jag följt från anmälan till domstolsprövning.

Som rubriken säger – det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person. Men den 30 november står det även två åklagare i en monter på Juristens dag redo att prata med er studenter om vårt arbete, bjuda på lite merch och ge svaret på om personen i början blev försatt på fri fot eller begärdes häktad. Vi ses där!

Amanda Tapani

Åklagarkammaren i Umeå

PwC

postat i: Bloggen | 0

Är du intresserad av att veta vad en skatterådgivare gör till vardags? Vill du veta varför vi brinner för skatterätt? Vi från PwC kommer finnas på mässan, kom förbi vår monter så berättar vi mer!

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med närmare 3 000 medarbetare runt om i landet. Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör. PwC Sverige är en självständig och oberoende juridisk enhet som ingår i det globala PwC-nätverket med 364 000 medarbetare i 152 länder. Det gör att vi kan dela med oss av kunskaper och erfarenheter globalt och det finns stora möjligheter för arbete såväl i Sverige med internationella frågor, som på plats utomlands.

Ta chansen att bli en del av vårt community of Solvers!

Vill du redan nu läsa mer om oss? Surfa in på www.pwc.se Eller hitta ditt nästa steg i karriären här: www.pwc.se/karriar

Gernandt & Danielsson

postat i: Bloggen | 0

Holly Karlander

Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Holly Karlander och tog juristexamen vid Umeå universitet i början av året. Idag arbetar jag som associate i G&D:s corporate-grupp. Det är en väldigt transaktionstung grupp och jag arbetar mycket med företagsförvärv, börsnoteringar och löpande bolagsrätt.

Hur kom du i kontakt med G&D?

Jag kom i kontakt med G&D i samband med Juristens dag i Umeå och fick ett väldigt gott intryck av byrån. Jag tyckte att det var en väldigt trevlig stämning bland personerna från byrån och de såg ut att ha väldigt kul ihop. Efter Juristens dag höll jag fortsatt kontakt med några av medarbetarna jag träffade där.

Hur har din första tid varit?

Min första tid på G&D har varit intensiv och mycket rolig – jag blev direkt involverad i projekt vilket jag verkligen uppskattade! Det har varit väldigt inspirerande att se den kunskap och skicklighet som finns på byrån.

Hur är kulturen på byrån?

Jag tycker att kulturen är toppen! Stämningen bland kollegorna på kontoret är väldigt inbjudande och hjälpsam. Om man behöver hjälp med något så finns det alltid flera som ställer upp vilket uppskattas i början när allt är nytt och svårt.

Setterwalls

postat i: Bloggen | 0

Setterwalls är en av landets mest framstående advokatbyråer och vi jobbar med alla områden inom affärsjuridik. Tillsammans är vi 315 medarbetare som verkar utifrån Stockholm, Göteborg och Malmö. Vårt goda renommé bygger på att vi värderar våra klientrelationer högt och alltid strävar efter långsiktiga samarbeten. Vi har gedigen och samlad erfarenhet inom flertalet branscher och vi verkar på både nationell och internationell nivå.

Som biträdande jurist på Setterwalls välkomnas du in i en stark gemenskap och möjligheter att skapa dig en affärskritisk expertis med många kontaktpunkter inom näringslivet. Att arbeta hos oss innebär ett stort steg för dig i din karriär där tar dig an kompetensutvecklande arbetsuppgifter med stöd av några av Sveriges bästa jurister. Vill du som student testa på hur det är att jobba med juridik i praktiken under din studietid så erbjuder vi dessutom flertalet studenttjänster.

Vi erbjuder dig mer än bara ett jobb. Hos Setterwalls ställs du inför spännande utmaningar som utvecklar dig professionellt och ger dig erfarenhet som du har nytta av i hela ditt arbetsliv – och du har dessutom roligt på vägen!

Besök vår hemsida för att få veta mer: https://setterwalls.se/

Cederquist

postat i: Bloggen | 0

”Målet är att skapa en säker och inspirerande miljö där våra jurister kan utforska och prova på olika AI-teknologier samtidigt som de utvecklar sina kunskaper inom olika områden.”

Robin Moe / Innovation Manager

Robin Moe arbetar som Innovation Manager på Cederquist sedan ett år tillbaka. I sin roll utforskar han nya idéer och testar och utvärderar nya programvaror och innovativa teknologier för att driva fram innovation inom företaget. Det är en varierad roll som innebär att han får samarbeta med kollegor i hela organisationen.

Berätta lite om din roll och vad du arbetar med på Cederquist: 

Rollen som innovation manager innebär att utforska nya idéer och driva fram innovation inom företaget. Det är en varierad roll som innebär att jag får samarbeta med kollegor från hela organisationen. Jag får djupdyka i hur de olika verksamhetsgrupperna arbetar och vilka utmaningar de ställs inför, och hittar eller skapar verktyg därefter som förenklar och förbättrar deras arbete. Samtidigt behöver jag ha ett helikopterperspektiv för att kunna identifiera synergieffekter som sträcker sig över grupperna. 

Cederquist har länge arbetat med digitalisering och AI, vad har gjorts hittills?

Det stämmer! Cederquist använde AI redan 2017 för att göra due diligence-processen mer effektiv. Sedan hände inte jättemycket inom AI för vår bransch fram tills ganska nyligen vill säga. Senaste halvåret har det återigen varit i stort fokus och under den tiden har vi introducerat AI-verktyg för transkribering, översättning och kommer inom kort även introducera en ”AI-hub” på byrån som ska göra det lättare för våra jurister att använda AI inom arbetet. Målet är att skapa en säker och inspirerande miljö där våra jurister kan utforska och prova på olika AI-teknologier samtidigt som de utvecklar sina kunskaper inom olika områden.

”Som med all ny eller oprövad teknologi gäller det att fortskrida med försiktighet, särskilt i en bransch där kvalitet och datasäkerhet inte kan kompromissas med.”

Vilka fördelar och nackdelar finns det med AI-baserade verktyg?

När man hittar ett bra användningsområde för AI är det uppenbart att det kan leda till värdefull tidsbesparing – när allt går som det ska såklart. Användaren av AI-verktyg måste dock vara på sin vakt, då kvaliteten kan vara varierande och ibland leder användandet till ett och annat överraskande resultat.  

Hur ska Cederquist fortsätta arbeta med AI och digitalisering för att fortsätta vara en byrå i framkant?

Som med all ny eller oprövad teknologi gäller det att fortskrida med försiktighet, särskilt i en bransch där kvalitet och datasäkerhet inte kan kompromissas med. Däremot är jag övertygad om att AI kommer att, inom snar framtid, bli ett av juristens främsta verktyg. Därför är det viktigt för oss som byrå att skapa en miljö där våra jurister kan utveckla sina kunskaper och förmågor att använda AI-verktyg på ett säkert sätt. I linje med det har vi nyligen tagit fram en AI-policy som sätter tydliga och transparenta riktlinjer för användningen av AI inom vår verksamhet.

Vad är mest utmanande i din roll?

Det mest utmanande är nog att hitta tekniska lösningar som löser problem men som också passar in i vårt arbetsflöde. Ibland kan ett verktyg på pappret se fantastiskt ut rent tekniskt, men har man missat att beakta hur väl det passar in i våra processer är det stor sannolikhet att en implementation inte blir särskilt lyckad. 

Vad är det roligaste med ditt arbete?

I min roll får jag utforska nya idéer, testa och utvärdera nya programvaror och innovativa teknologier, och genom mitt bidrag till våra processer och verktyg därmed vara med och forma hur vi arbetar inom byrån. Det är enormt spännande, särskilt i tider som dessa när AI-teknologier öppnar nya möjligheter att förbättra juristens verktygslåda. 

Vad värdesätter du mest på Cederquist? 

Cederquist har verkligen lyckats hitta rätt i företagskulturen. Trots strävan om att fortsätta förbättra verksamheten tappar byrån aldrig vad det innebär att ha en varm, välkomnande, nyfiken kultur, samtidigt som vi också aktivt engagerar oss i viktiga samhällsfrågor. 

På fritiden gillar jag… att vara aktiv i något sportsammanhang, eller försöka knäcka något svårt problem med lite programmering.

Vilken kändis hade du helst velat äta middag med? Mira Murati, CTO för OpenAI, hon om någon borde kunna ge lite intressant perspektiv på vart AI-teknologin är på väg! 

Om jag inte arbetat som Innovation Manager hade jag… varit golfproffs (högoddsaren) eller (kanske troligare) arbetat som programmerare.  

DLA Piper

postat i: Bloggen | 0

DLA Piper – Global advokatbyrå med jurister i över 40 länder

Vi är advokatbyrån som vågar tänka nytt, annorlunda och större. Hos oss blir du en del av ett globalt nätverk som präglas av mångfald och kompetens. Vi kan erbjuda dig unika möjligheter till internationellt samarbete och många spännande karriärvägar.

Sveriges ledande globala affärsjuridiska advokatbyrå

På kontoret i Stockholm är vi 250 medarbetare, varav 140 jurister. Vi erbjuder rådgivning inom affärsjuridikens alla områden, såsom corporate, bank & finans, IT, media, immaterialrätt, skatt, M&A, aktiemarknadsrätt, transport & logistik, private equity, tvistelösning, fastighetsrätt, försäkring, regulatoriska frågor, obestånd och arbetsrätt.

Våra studentmöjligheter

Vi vill gärna lära känna dig redan under studietiden för att se om vi passar ihop. Har du läst minst sex terminer på juristutbildningen kan du söka jobb som sommar- eller vinternotarie.

Vi tar även emot uppsatspraktikanter och erbjuder extrajobb. Hör gärna av dig till oss på via vår hemsida dlapiper.se eller på instagram @dlapipersweden om du är nyfiken på att veta mer!

Lindahl

postat i: Bloggen | 0

Lindahl är en av Sveriges ledande och största affärsjuridiska advokatbyråer. Vi är en fullservicebyrå med sex kontor runtom i landet, och vi drivs av att leverera rak och tydlig rådgivning i enlighet med vårt motto: No nonsense.

Vi har en stark lag- och framåtanda där vår true partnership-modell bidrar till en god arbetsmiljö och sammanhållning, samtidigt som det motverkar vassa armbågar. För oss är det både viktigt och självklart med en respektfull och fördomsfri företagskultur; där organisationen är platt, dörrarna öppna och där vi tar vara på allas unika perspektiv. Vi är övertygade om att det gör oss bättre och bidrar till en stimulerande och dynamisk miljö. Som jurister är vi på Lindahl hängivna vårt uppdrag och våra uppdragsgivare. Det raka och omsorgsfulla bemötandet ska genomsyra vårt arbete på alla plan, internt såväl som externt.

Du som juridikstuderande kan bli en del av Lindahl genom uppsatspraktik, sommarnotariat och extra arbete i studentpool under studietiden – värdefulla erfarenheter i början av din karriär. Välkommen till en byrå där vi hjälper varandra framåt, utvecklas tillsammans och skapar värde för våra klienter!

Domstolsverket

postat i: Bloggen | 0

En framtid för dig? Döm själv!

Vill du ha ett meningsfullt jobb där varje arbetsdag känns som den viktigaste? Då erbjuder Sveriges Domstolar en spännande karriär inom rättsväsendet och yrkesroller där du bidrar till att upprätthålla demokratin och allas rättssäkerhet. Sveriges Domstolar spelar en central roll inom rättsväsendet och bidrar till att upprätthålla demokratin och allas rättssäkerhet.

Att vårt uppdrag har den samhällsbärande funktionen och högre meningen får varje arbetsdag att kännas som den viktigaste. Det är vi som har det yttersta ansvaret för att ge varje enskild individ en rättssäker prövning och att medborgarnas förtroende speglas i allt vi gör och säger.

Populäraste arbetsgivaren

I år rankande juriststudenter Sveriges Domstolar som den mest attraktiva arbetsgivaren enligt den årliga undersökningen ”Sveriges mest attraktiva arbetsgivare”. Vi erbjuder en bred palett av ärenden som ger variation och spänning i arbetsdagen. Här finns också en varm gemenskap med stöttande kollegor.

Besök vår monter på Juristens dag för att få mer information om vad Sveriges Domstolar kan erbjuda just dig som studerar juridik.

AG Advokat

postat i: Bloggen | 0

AG Advokat är Sveriges ledande byrå inom entreprenad- och fastighetsbranschen. Våra medarbetare är specialiserade på juridiken inom dessa affärsområden och vi har lång erfarenhet av transaktioner, finansiering, byggprojekt, leveransavtal och tvister. Vi är idag cirka 90 medarbetare och sitter i NK-huset mitt i centrala Stockholm.

Vi erbjuder en brant inlärningskurva med ständiga möjligheter att utvecklas i det dagliga arbetet. Det som utmärker arbetet hos oss är att även juniora biträdande jurister tidigt får klientkontakt och en helhetsbild av de ärenden vi arbetar i. Du får även en handledare som stöttar dig i din utveckling och stärker din kompetens ytterligare genom vårt utbildnings- och utvecklingsprogram.

Vårt studenterbjudande

Vi söker regelbundet nya medarbetare som är, eller har ambitionen att bli, specialister och ledande rådgivare inom byråns verksamhetsområden. Vi erbjuder följande möjligheter för dig som är nyfiken på att lära känna oss på AG Advokat redan under studietiden:

Uppsatsstipendium

AG Advokat ger årligen ut ett stipendium om 50 000 svenska kronor till den juriststudent som skrivit det bästa examensarbetet inom fastighets- eller entreprenadrätt. Vår ambition är att höja kunskapen om dessa rättsområden bland studenter. Sista ansökningsdagen är 31 mars 2024.

Sommarnotarie

Under sommaren erbjuder vi tjänsten som sommarnotarie inom ramen för AG Advokats sommarnotarieprogram. Förutom att få en inblick och lära dig hur arbetet på byrån ser ut får du möjlighet att knyta värdefulla kontakter. Vi söker dig som vid programmets start har läst minst 6 terminer och har ett tydligt intresse för affärsjuridik, med fördel inom något av våra rättsområden. Sista ansökningsdagen är 30 november.

Läs mer om byrån och gå med i AGs studentnätverk på: agadvokat.se/karriar

Akavia

postat i: Bloggen | 0

TRYGGHETEN ATT VÅGA. VERKTYGEN FÖR ATT LYCKAS.

Om du studerar juridik är Akavia ditt fackförbund. Vi har den samlade kunskapen, erfarenheten och styrkan för dig som valt att investera i din framtid. Vi vet att du lägger kraft, ambition och resurser på din akademiska utbildning och att du vill ha utväxling på din investering.

Genom våra verktyg och förmåner får du ett bättre stöd i mötet med framtidens arbetsmarknad. Akavia erbjuder dig bland annat näringslivsbesök, granskning av ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil samt Sveriges bästa lönestatistik.

Din situation är alltid i fokus. Under studietiden och vidare genom arbetslivet. Oavsett om du i framtiden jobbar på företag, myndighet eller kommun, startar eget eller blir chef. Ditt medlemskap helt kostnadsfritt under studietiden.

Missa inte att komma förbi oss på juristens dag. Vi ses där!

Åklagarmyndigheten

postat i: Bloggen | 0

Åklagare Joseph Ricken vid Åklagarkammaren i Luleå

Att arbeta som åklagare är ett varierat arbete där du som åklagare har en central roll i brottsbekämpningen. Arbetsuppgifterna varierar mellan aktiv förundersökningsledning, beslutsfattande och processföring där åklagaren får tillämpa juridiken i teori och praktik samt är delaktig i att utveckla praxis. Ett roligt, utmanande och självständigt arbete med goda karriärs- och utvecklingsmöjligheter inom myndigheten.

Från utbildning. Till utveckling.

postat i: Bloggen | 0
TRYGGHETEN ATT VÅGA. VERKTYGEN FÖR ATT LYCKAS.

Om du studerar juridik är Akavia ditt fackförbund. Vi har den samlade kunskapen, erfarenheten och styrkan för dig som valt att investera i din framtid. Vi vet att du lägger kraft, ambition och resurser på din akademiska utbildning och att du vill ha utväxling på din investering.

Genom våra verktyg och förmåner får du ett bättre stöd i mötet med framtidens arbetsmarknad. Akavia erbjuder dig bland annat näringslivsbesök, granskning av ditt cv, personliga brev och LinkedIn-profil samt Sveriges bästa lönestatistik. 

Din situation är alltid i fokus. Under studietiden och vidare genom arbetslivet. Oavsett om du i framtiden jobbar på företag, myndighet eller kommun, startar eget eller blir chef. 

Ditt medlemskap helt kostnadsfritt under studietiden. Och första året efter examen betalar du endast en femtedel av ordinarie månadspris. 

Bli medlem på akavia.se

Studerar du juridik, är nyfiken på livet som affärsjurist och är redo för ditt nästa karriärskliv? Det är vi!

postat i: Bloggen | 0

Setterwalls värdesätter kontakten med ambitiösa och engagerade juriststudenter och hoppas att du tar kontakt med oss redan under din studietid. Vi bjuder regelbundet in till studentträffar där du får en unik inblick i vår dagliga verksamhet. Setterwalls har också olika studentroller där du får möjlighet att omsätta din teoretiska kunskap i praktiken. Dessa kan du läsa mer om på vår hemsida: https://setterwalls.se/karriar

Hur har vi blivit en av Sveriges mest välrenommerade advokatbyråer både bland klienter och studenter? Svaret är enkelt – våra medarbetare. Vi är mycket stolta över de avtryck som Setterwallare har gjort genom åren – och fortsätter att göra för våra klienter. Vill du vara med och skriva affärsjuridisk historia? Hos oss får du förutsättningar att gå så långt du vill!

Roschier

postat i: Bloggen | 0

Juristens dag är en av årets höjdpunkter och Roschier kommer såklart att vara på plats. Mässan är möjlighet för oss på Roschier att träffa studenter från olika terminer på juristlinjen och många gånger ligger dessa möten som grund för framtida rekryteringar. 

Just nu söker vi bland annat Summer Trainees till sommaren 2023. Kom förbi vår monter på Juristens dag så berättar vi mer det och våra andra erbjudanden! Vi ser fram emot att träffa dig!  

Real Advokatbyrå

postat i: Bloggen | 0

Vi är en affärsjuridisk advokatbyrå med mångårig erfarenhet av fastighetstransaktioner, kommersiell fastighets- och hyresrätt, entreprenadrätt samt allmän bolagsrätt. Vi biträder regelbundet ledande svenska fastighetsbolag i stora och komplexa ärenden, ofta med en internationell prägel. 

Vi är en ung organisation med högt i tak och god stämning. På Real ges varje medarbetare möjlighet att snabbt nå sin fulla potential och ges stor möjlighet till individuell utveckling och fördjupning. Vårt interna sociala ansvar syftar till att säkerställa att varje enskild medarbetare har en bra arbetsmiljö utifrån ett fysiskt och psyko-socialt perspektiv. Utveckling är en viktig byggsten i vårt arbete och varje biträdande jurist får tidigt betydande och meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till att dem utvecklas i sin yrkesroll. Medarbetare som mår bra och tycker att det är roligt att gå till jobbet presterar också bättre och fortsätter att bidra till vår höga kvalitet och uppsatta mål. 

 

Vi söker ständigt talangfulla personer som är intresserade av att bidra till byråns fortsatta utveckling, skriv till oss på sociala medier eller skicka in en spontanansökan. 

 

Vill du läsa mer om oss, besök oss gärna på https://www.realadvokatbyra.se/

PwC

postat i: Bloggen | 0

PwC Sverige är en del av det globala PwC-nätverket och är marknadsledande inom skatterätt. Utöver det har vi även en starkt växande affärsjuridisk rådgivningsverksamhet. PwC är en av Sveriges största arbetsgivare för jurister och hos oss arbetar idag ca 450 jurister som bidrar med specialkompetens inom skatt- och affärsrätt för att på så sätt skapa värde för våra kunder och samhället som stort.

 

Ingen dag är den andre lik på PwC, det är även det som är så otroligt spännande med arbetet! Vissa dagar presenterar vi vår rådgivning på kundmöten, skriver rättsutredningar, och arbetar internt såväl som externt med frågor som står oss nära hjärtat, exempelvis hållbarhetsfrågor (ESG) eller inkludering och mångfald. Andra dagar sitter vi i interna möten för att diskutera ny rättsutveckling, håller i, eller går på, utbildningar, och samarbetar med kollegor världen över. Allt i syfte för att ge kunden den bästa möjliga rådgivningen.

Mannheimer Swartling

postat i: Bloggen | 0

Med klienter som finns över hela världen och i många olika branscher omfattar Mannheimer Swartlings rådgivning de flesta affärsjuridiska rättsområdena. Vi har alltid siktat på att vara den absolut bästa advokatbyrån på vår marknad och att leverera rådgivning som håller den högsta möjliga kvaliteten, samtidigt som vi agerar proaktivt och ansvarsfullt i förhållande till klienter, kollegor och samhället omkring oss. 

Vi vill vara en rådgivare som bidrar med någonting mer. Som inte bara möter förväntningarna, utan som hela tiden överträffar dem. Vi har bland annat sedan flera år tillbaka en senior economist och en hållbarhetschef som kompletterar vår juridiska expertis med omvärldsbevakning och strategi. Hållbarhet är en integrerad del i både vår organisationen och i all vår rådgivning. Vi har även ett antal pro bono-partnerskap tillsammans med viktiga samhällsaktörer och deltar i olika samhällsinitiativ. Ett annat exempel är att vi har utvecklat MSA Innovation Lab – byråns egen affärsenhet för innovation och digitalisering.

För att arbeta hos oss finns det ingen särskild ”mall” som du måste passa in i. Vi är ett stort team med lika många olika intressen och drivkrafter som det finns utvecklingsmöjligheter på byrån. Precis som våra klienter och uppdrag är olika, måste också vi vara det. Därför söker vi alltid medarbetare med olika förmågor och perspektiv. 

Under många år har vi byggt en företagskultur där samarbete är kärnan. Trots att vi är utspridda på en global marknad, med kontor i Sverige, Belgien, Singapore och USA, möter våra klienter och samarbetspartners ett nära sammansvetsat team. Vårt branschunika sätt att dela på vinsten gör att kunskap delas och sprids obehindrat mellan medarbetarna och vidare till varje klient.

Tillsammans har vi skapat oss en självklar plats i samhällets och näringslivets största händelser. Vill du vara med?

Läs mer på: www.mannheimerswartling.se

Foyen Advokatfirma

postat i: Bloggen | 0
Hej alla studenter!

Välkommen till Foyen – Sveriges största nischbyrå. Vi är på plats på studentmässan och ser fram emot att få träffa er. Kom till vår monter och mingla med våra jurister på plats, vi vill berätta allt om våra affärsområden och hur det är att jobba hos oss! På Foyen har du möjlighet att vässa din spetskompetens tillsammans med några av Sveriges bästa advokater och samtidigt ha riktigt kul på vägen. Som jurist hos oss är arbetet varierat och du uppmuntras att ta för dig från dag ett – inrikta dig, engagera dig och fortbilda dig. Här är det du som sätter gränserna för din karriär. Vi ser fram emot att ses och prata vidare!

Från kvällsreceptionist till trainee

postat i: Bloggen | 0

Berätta om din resa på Baker McKenzie

Jag har arbetat på Baker McKenzie i två år och har med tiden växt inom byrån. Jag började jobba på byrån som kvällsreceptionist hösten 2020 samtidigt som jag läste min tredje termin på juristprogrammet. Jag, som många andra, studerade på distans och ville förnya tillvaron. Att komma till en stor internationell advokatbyrå var motiverande och spännande. Så småningom fick jag en ny tjänst som kvällsassistent där jag vidare lärde mig mycket om hur de interna processerna på byrån fungerar. Då jag trivdes så bra var det en självklarhet att söka sommarnotariat. Som sommarnotarie fick jag prova på hur det är att vara junior associate på riktigt. Det var en rolig tid med mycket jobb och eget ansvar. Jag fick en kick av att vara med på riktigt. Efter sommaren ville jag fortsätta utmanas och fick möjligheten att jobba som trainee inom Private Equity. Detta kändes som en kul utmaning och ett steg i rätt riktning. Nu har varit trainee i en månad och har trivts superbra. Jag har lärt mig något nytt varje dag och älskar att vara på byrån!

Hur skulle du säga att företagskulturen på Baker McKenzie är?

På Baker McKenzie är alla en del av en stor gemenskap, oberoende av vilken tjänst du har. Sedan dag ett har jag välkomnats in i gänget och bjudits in till roliga evenemang. Samhörigheten här känns unik för byrån och är en av de största faktorerna till varför jag har trivts så bra!

Berätta om dina arbetsuppgifter

Som kvällsreceptionist och kvällsassistent är du spindeln i nätet och arbetar mycket administrativt med att bl.a. boka möten, arkivera och utföra klientkontroller. Detta var även till nytta för mig under min tid som sommarnotarie. Då hade jag varierade arbetsuppgifter både gällande M&A och IP & Tech. Bland annat utredde jag rättsfrågor åt klienter, gjorde research inom Due Diligence-processer samt arbetade med Londonkontoret och uppdaterade dem gällande Sveriges implementering av EU-direktiv. Jag fick även följa med Carl Svernlöv på en bolagsstämma, det var häftigt! Det jag lärde mig under sommaren kom vidare till nytta under min tid som trainee. Jag har arbetat med Private Equity gruppen och bl.a. varit med på klientmöten och closings, varit del av Due Diligence-processer och assisterat gruppen i samordnandet av andra transaktioner.

Skulle du rekommendera andra att söka extrajobb, varför?

Jag skulle varmt rekommendera att söka extrajobb som kvällsassistent eller dylikt då det sätter studierna i ett praktiskt sammanhang och är en perfekt inkörsport i byrålivet som breddar vägen för andra möjligheter!

Så använder vi på Baker McKenzie Legal Tech för att effektivisera arbetet

Med hjälp av Legal Tech vill vi vara en del av utvecklingen inom branschen med fokus på bland annat effektivitet, noggrannhet och flexibilitet.

  • Vi använder oss av digitala verktyg för att effektivisera det juridiska arbetet samt leverera juridisk rådgivning på nya och innovativa sätt, säger Margarita Kozlov, advokat inom arbetsrätt

Se bifogad länk för hela artikeln.

The Scholar Juridik 2021 by Human Performance – Issuu

Lindahl möter

postat i: Bloggen | 0

Här kan du lära känna medarbetare på Lindahl och få en bredare bild av hur det är att göra karriär på en affärsjuridisk advokatbyrå i absolut framkant. I inlägg och intervjuer möter du jurister och advokater runt om på våra olika kontor som berättar mer om hur det är att jobba som juridisk rådgivare inom sina respektive områden.

ANNIKA ANDERSSON

I Offentlig upphandling I Entreprenad

Jag förstod snabbt att jag hamnat rätt i områdena offentlig upphandling och entreprenadrätt. Det är kul att arbeta med två områden som är så olika, där upphandling är styrd av lagar medan entreprenaddelen inte är det.

Läs mer

Läs mer

DLA Piper

postat i: Bloggen | 0

Som medarbetare på DLA Piper får man ta del av många stora och roliga evenemang. I våras arrangerade vi det årliga Nordic Onboarding-eventet där närmare 200 nya medarbetare på DLA Piper samlades.

Under två dagar fick nyanställda från DLA Piper i Sverige, Norge, Danmark och Finland chansen att lära känna varandra och byrån bättre. Eventet bestod av intressanta föreläsningar från medarbetare inom DLA Piper samt externa talare såsom författaren och hjärnforskaren Anders Hansen, teambuildingspel och sist men inte minst middag, mingel och fest.

Nordic Onboarding är en utmärkt plattform för att träffa nya kollegor, utöka sitt nätverk och bara umgås. Samtidigt som man får lära sig mer om hur vi arbetar i våra nordiska länder och hur vi samarbetar över gränserna som ett nordiskt team.

Är du nyfiken på att veta mer om vilka vi är och hur vi arbetar?

Varmt välkommen då att träffa oss på Juristens dag den 1 december!

Vi ses!

Starta din karriär med Vinge

postat i: Bloggen | 0

Som juridikstuderande är du vår framtid och vi vill gärna lära känna dig redan under studietiden. Vi erbjuder en rad möjligheter som ger dig inblick i livet på Vinge och chansen att kombinera teori och praktik under din utbildningstid.

Vinge Talang – nätverket för dig som är juridikstudent

Vinge Talang är forumet för dig som redan under studietiden vill utveckla förmågor som kan ge ett försprång när du ska ut i arbetslivet. Som medlem får du inbjudningar till events, kontaktsamtal och mycket mer! Anmäl dig på vinge.se/vingetalang

Sök till Vinges sommarnotarieprogram – ansökan är öppen 1-30 november

På Vinge strävar vi efter ständig utveckling och att hitta nya vägar till positiv förändring. Vårt sommarnotarieprogram har skapats för att ge dig som juriststudent de bästa förutsättningarna inför din framtida karriär. Under sex till åtta veckor får du prova på livet som affärsjurist, och jobba sida vid sida med våra seniora jurister. Vi lägger också stort fokus på att utbilda dig inom sådant du behöver kunna som affärsjurist. Legal English, retorik och förhandlingsteknik varvas med praktisk juridik. En mängd sociala aktiviteter står också på schemat för att du ska få lära känna byrån och alla de kollegor som utgör vår verksamhet. Sök på vinge.se/jobb

Studentevent

Vi arrangerar återkommande olika events, såsom frukostar, panelsamtal och föreläsningar för dig som juriststudent. Läs mer om vad vi har på gång på vinge.se.

Vingeveckan

Vingeveckan är skapad för dig som är juriststudent och nyfiken på vad yrket som affärsjurist innebär. Genom ett fullmatat program under fyra dagar får du god insikt i hur livet som jurist på en ledande advokatbyrå kan se ut. På agendan finns utvalda case, presentationer och föreläsningar. Du träffar både erfarna advokater och yngre medarbetare från Vinge men också andra inbjudna experter som delar med sig av hur de ser på affärsjuristens arbete.  Ansökan till Vingeveckan 2023 öppnar våren 2023.

Uppsatspraktik

Vill du praktisera hos oss inom ramen för ditt examensarbete? Vi erbjuder kontinuerligt praktikplatser till dedikerade och nyfikna juridikstudenter. Platserna annonseras vanligtvis ut på vinge.se/jobb

Vem är du och hur vill du utvecklas?

Vi gillar att se våra medarbetare nå sin fulla potential, och stöttar på vägen genom kontinuerligt lärande och spännande uppdrag tillsammans med kompetenta och härliga kollegor. För oss är det viktigt att du som medarbetare får växa i ditt yrke, påverka i ditt arbete och utrymme att vara dig själv.

Läs om hur du startar din karriär hos oss på vinge.se/karriar

 

Lär känna Cederquists nya Employer branding and recruitment specialist

postat i: Bloggen | 0

Vilma Hartwig arbetar som Employer branding and recruitment specialist på Cederquist. Det innebär att hon arbetar med rekrytering av nya medarbetare, men även att ge potentiellt anställda en bild av vad det innebär att arbeta på Cederquist.

Berätta lite kort om dig själv och vad din roll innebär?

Jag började på Cederquist i augusti 2022 och kände redan från start att detta är en arbetsplats jag kommer trivas på. Innan Cederquist arbetade jag med rekrytering och employer branding på ett stort teknik- och ingenjörsbolag där stort fokus låg på att rekrytera ingenjörer inom olika områden. Jag bor på Södermalm, tillsammans med min man och dotter som är 1,5 år. På fritiden blir det mycket lek på lekplatser och när det finns tid umgås jag gärna med vänner och familj.

Att jobba med employer branding handlar mycket om att skapa och utveckla ett attraktivt arbetsgivarvarumärke. Vi vill ge dig som potentiell medarbetare en bild av, eller ett löfte om vad det kommer innebära att arbeta hos oss – och sedan hålla det löftet. Jag tycker att det blir som bäst när vi arbetar med Employer Branding-frågor inifrån och ut, för alla vi som arbetar här på Cederquist skapar och formar vår arbetsplats och företagskultur tillsammans. 

Berätta om din roll på Cederquist och vad som lockade dig att söka hit?

I min roll arbetar jag både internt och externt. Det är mycket fokus på studentmarknadsföring vilket innebär till exempel att jag arrangerar och deltar på events och arbetsmarknadsdagar, nätverkar med studenter och utvecklar våra samarbeten med universiteten, juristföreningarna och andra samarbetspartners. Utöver det arbetar jag med interna projekt kopplat till hur vi bygger och utvecklar vårt arbetsgivarvarumärke.

Vad uppskattar du med byrån?

Jag motiveras av att arbeta med starka varumärken i en företagskultur som jag kan identifiera mig med och stå bakom. Cederquists kompetens och professionalitet kombinerat med den familjära kulturen och det starka fokuset på gemensamma värderingar lockade mig!

Hur kan studenter komma i kontakt med Cederquist?

Vi vet att det finns många spännande arbetsplatser att välja mellan som färdig jurist och därför är det viktigt för oss att tidigt etablera en relation till de studenter som är nyfikna på just affärsjuridik. På Cederquist tror vi att det bästa är att du som student får bilda dig en egen uppfattning om oss som arbetsgivare på plats. Vi erbjuder därför flera möjligheter att redan under studietiden få in en fot i vår organisation och skapa en egen relation till oss: som till exempel vår student- eller talangpool, som sommarnotarie, genom att delta på vårt event CQ Recruitment Days eller nätverka med oss på någon arbetsmarknadsdag.

Varför ska studenter välja Cederquist?

Det är lika viktigt att Cederquist känns rätt för dig, som det är att du känns rätt för oss. Vi tycker att en stor fördel med Cederquist är att alla här känner varandra vilket leder till korta beslutsvägar och en flexibel och snabbfotad organisation. På Cederquist är vi stolta över vår familjära företagskultur och som ny kollega hos oss kommer du snabbt in i vad vi kallar ”CQ-andan” som präglas av våra värderingar; kvalitet, lyhördhet och engagemang. Som nyexaminerad jurist eller studentmedarbetare ger Cederquist dig möjligheten att arbeta med några av Sveriges bästa specialister inom affärsjuridik och därmed även de mest komplexa och spännande projekten på marknaden. Det ger dig en snabb och brant utvecklingskurva.

Vad är dina tips till studenter som vill lära känna oss?

Följ oss på våra sociala medier, där lär du känna oss som organisation och våra medarbetare. Håll även koll på vår hemsida och karriärsida för att ta del av intervjuer med våra medarbetare och andra nyheter. Kom gärna fram till oss på mässor och delta i andra event som vi anordnar – det bästa sättet att lära känna Cederquist är att prata med någon som redan är en CQ:are! 

Så gör du för att imponera under en intervju!

Här ger Vilma sina bästa tips inför en intervju.

Hur viktigt är det att förbereda sig innan en intervju?

Förberedelse är enligt mig nyckeln till en lyckad intervju. Om du som kandidat har tagit dig tiden att förbereda dig visar det på en hög ambitionsnivå och det ger intryck av att du är engagerad och motiverad. Genom att förbereda dig noga skapar du även utrymme för att fundera kring frågor som varför du söker den här tjänsten och vad du tror att du kan bidra med till arbetsgivaren? Mitt tips är att vara ärlig mot dig själv i vad som är viktigt i arbetet och vilka drivkrafter du har.

Vilka frågor kan en kandidat förvänta sig att få?

Hos CQ kan kandidater förvänta sig att vi ställer öppna frågor som handlar om vad som har format dem när det gäller både erfarenheter och personlighet. Ett tips till dig som kandidat är att använda dig av konkreta exempel för att beskriva hur du har tänkt eller agerat i olika situationer, det hjälper oss att få en bättre förståelse av vem du är. 

Vad tittar du på när du träffar kandidater?

Vi letar efter lagspelare som vill vara med och utveckla Cederquist. Vi har en personlig och genuin kultur. Alla är med och bidrar till laget, oavsett om man är nyanställd eller senior jurist. Dina framstående akademiska meriter är en bra början, men vi lägger även stor vikt i personliga egenskaper. Positiva egenskaper hos våra talanger är nyfikenhet, driv, vilja att utvecklas samt en förmåga att se kundernas behov.

Vad får dig att bli riktigt imponerad under en intervju?

Jag blir riktigt imponerad när jag märker att en kandidat har gjort sin due diligence och läst på om oss och som ett resultat av detta är nyfiken och ställer frågor. Att vara genuint intresserad kommer man långt på! Jag träffar många duktiga och trevliga kandidater så ett tips är att verkligen fundera ut vad just du kan bidra med i rollen och varför vi ska anställa just dig. 

Något mer som imponerar är god självinsikt. Det vill säga när en kandidat vågar vara öppen med både styrkor och utvecklingsområden. Vi söker olika personligheter som kan komplettera varandra och syftet med intervjun är ju att vi ska få en känsla för vem just du är som person. 

Vad är inte ett önskvärt beteende under en intervju?

Jag tycker att det är viktigare att fokusera på vad man vill förmedla under sin intervju, istället för att fokusera på saker man ska undvika. Om du som kandidat är dig själv, förberedd och engagerad under intervjun så har du kommit långt. 

Vad tycker du är utmärkande för Cederquist?

Vad som är utmärkande för Cederquist är att du kommer till en personlig, kompetensstark och utvecklande miljö som präglas av stark laganda och gemenskap. Människorna som arbetar på Cederquist och den fina sammanhållningen som vi har, är något som våra medarbetare lyfter fram som några av våra främsta styrkor.

Hoppas vi ses på en intervju!

Våra möjligheter för studenter

För oss på Cederquist är det en självklarhet att erbjuda juriststudenter en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning om oss som arbetsgivare. Här är alla de möjligheter vi har för dig som är student.

Studentpoolen

Har du läst minst en termin på juristprogrammet, brinner för service och vill få möjlighet att prova på byrålivet? Då kan vi erbjuda dig en möjlighet att arbeta extra hos oss, och därmed få in en fot på en av Sveriges ledande affärsjuridiska byråer. Som studentpoolare arbetar du extra i vår reception och konferens och blir en viktig del av organisationen.

Talangpoolen

Som en del av Cederquists talangpool får du möjlighet att arbeta extra med juridik under dina studier. Talangpoolen är en bra plattform för dig som vill knyta värdefulla kontakter med oss som arbetsgivare och ger dig samtidigt en värdefull inblick i rollen som affärsjurist. Du kommer att tillhöra en av våra verksamhetsgrupper och arbetsuppgifterna kan likställas med sådana som våra juniora biträdande jurister utför.

Sommarnotarie

Varje sommar anställer vi juriststudenter som är i slutskedet av sin utbildning. Som sommarnotarie får du under sex veckor möjlighet att, med en fadder som stöd, aktivt delta i det juridiska arbetet hos oss. Vi vill att du ska ha läst minst sex terminer för att kunna omsätta det du har läst på universitetet. Du får en inblick i byrålivet och kan bygga upp ett kontaktnät med erfarna jurister för din framtida karriär.

CQ Recruitment Days

Under två rekryteringsdagar välkomnar vi dig in bakom kulisserna för att själv få prova på om Cederquist är rätt arbetsplats för dig. Om det känns rätt för oss båda, ser vi fram emot att utvecklas tillsammans med dig som associate, sommarnotarie eller som en del av vår talangpool. Du kommer även att ta med dig värdefulla insikter om dig själv och hur du upplever att rollen som affärsjurist på Cederquist passar just dig.

Juristens dag 2022 – Vi är igång!

postat i: Bloggen | 0

Hösten står för dörren och arbetet med Juristens dag 2022 är i full gång! Alla arbetsgrupper är nu tillsatta och likaså företagsvärdar. Mycket tid läggs nu på planering från alla olika håll, allt för att skapa de bästa förutsättningarna för en fantastisk Juristens dag 2022! Vi arbetsgrupper ser fram emot det fortsatta arbetet och kommer uppdatera både hemsidan, bloggen samt sociala medier under höstens gång.

Cederquist – en modern byrå som vågar sticka ut

postat i: Bloggen | 0
Cederquist är en av Sveriges högst rankade affärsjuridiska byråer och våra verksamhetsgrupper rankas ständigt bland de absolut främsta i Sverige. Vi är även kända för att vara en modern och värderingsstyrd konsultorganisation, som präglas av våra fyra värderingar: kvalitet, lyhördhet, hållbarhet och passion.

Du missar väl inte vårt förevent på Rex den 1 december? Läs mer och anmäl dig här! (här kanske ni har en länk att lägga till?)

Är du student och intresserad av att veta hur det är att arbeta på Cederquist?
Vi erbjuder rekryteringsdagar (CQ Recruitment Days), sommarnotarieprogram samt möjlighet att arbeta extra hos oss under studierna. Beroende på hur långt du har kommit på juristprogrammet kan du antingen arbeta som kvällsreceptionist eller ute i våra verksamhetsgrupper som en del av vår talangpool. På https://karriar.cederquist.se/hittar du kontaktuppgifter och mer information om våra lediga tjänster.

Intervju med Johanna Wigfeldt, Associate i Cederquists transaktionsgrupp

I vårt senast nummer av CQ Magazine kan du läsa en intervju med Johanna Wigfeldt, Associate på Cederquist, och Johanna kommer även vara på plats under Juristens dag!

”Jag utmanas genom att ha kompetenta och inkännande kollegor som hela tiden pushar gränserna för min comfort zone och som alltid vill att jag ska utvecklas i min konsultroll.”

Johanna Wigfeldt läste juristprogrammet på Stockholms universitet och kom i kontakt med Cederquist under studietiden när hon deltog på CQ Recruitment Days. Idag arbetar hon som associate i vår transaktionsgrupp.

Berätta lite kort om dig själv:
Jag är sedan januari 2020 anställd i Cederquists transaktionsgrupp vilket har inneburit att jag under mina första 18 månader har arbetat sex månader i tre av Cederquists transaktionsgrupper. Först i Privat M&A, därefter i aktiemarknadsgruppen och sist i fastighetstransaktionsgruppen. På min fritid umgås jag gärna med vänner och familj över en god matbit.

Hur såg din väg från studier till där du är idag ut?
Under min sjunde termin på juristprogrammet deltog jag på CQ Recruitment Days. Efter dessa dagar fick jag möjlighet att vara sommarnotarie i Cederquists bank- och finansgrupp och fick därefter anställning som associate.

Varför blev det Cederquist?
Under större delen av min studietid var jag inställd på att jag ville arbeta på advokatbyrå efter examen och var därför i kontakt med flera byråer under hela studietiden. Från start fick jag ett gott intryck av Cederquist genom det varma bemötandet och den härliga gemenskapen mellan de anställda. Under sommarnotarieperioden bekräftades min bild av Cederquist som en härlig arbetsplats och när jag blev erbjuden anställning som associate var det därför ett självklart val.

Hur utmanas du i din vardag?
Genom att ha kompetenta och inkännande kollegor som hela tiden pushar gränserna för min comfort zone och som alltid vill att jag ska utvecklas i min konsultroll.

Hur utmärker sig Cederquist som arbetsplats?
Alla fantastiska individer som skapar arbetsplatsen – det är verkligen ett unikt härligt gäng som arbetar på Cederquist!

Vad uppskattar du i din vardag på Cederquist?
Att den ena dagen inte är den andra lik och att jag varje dag stöter på nya och roliga uppgifter och utmaningar.

Berätta om ett roligt minne från din tid på Cederquist?
Ett minne i närtid är när jag och fem kollegor deltog i jurist-SM i padel som gick av stapeln på vårens varmaste fredag. Vi vann inte (detta år), men det var ändå en fantastiskt rolig dag.

På vilket sätt skulle du beskriva Cederquist som en modern byrå?
Att vi hela tiden strävar efter att ligga i framkant i aktuella frågor, allt från sociala frågor som jämställdhet, men även digital utveckling.

Vilka är dina mål för framtiden?
Att aldrig sluta vara nyfiken.

Kort information

NAMN: Johanna Wigfeldt

ÅLDER: 28 år

GRUPP: Transaktionsgruppen

OM JAG FICK BESKRIVA MINA KOLLEGOR SKULLE JAG SÄGA ATT DE ÄR… drivna, kompetenta och har nära till skratt.

DEN TYPISKA CQ:AREN ÄR… proffsig och positiv.

OM JAG INTE HADE ARBETAT SOM AFFÄRSJURIST HADE JAG… öppnat hunddagis.

TILL STUDENTER SOM FUNDERAR PÅ CQ SÄGER JAG… att de ska besöka eller söka till några av Cederquists event och studentaktiviteter för att lära känna oss bättre.

 

Läs mer om Cederquist här: https://karriar.cederquist.se/

Mannheimer Swartling Training Programme

postat i: Bloggen | 0

Mannheimer Swartling Training Programme är ett utbildningsprogram för dig som vill komplettera dina juridikstudier med praktiska övningar och fiktiva case. Under några heldagar utvecklar du dina juridiska färdigheter, knyter nya kontakter och bekantar dig med arbetet på en affärsjuridisk byrå. Amy Samuelsson och Benjamin Johansson deltog i Mannheimer Swartling Training Programme under 2020 respektive 2019. Här berättar de om sin upplevelse och vad de tar med sig från programmet. 

”Om man vill veta mer om vad juristyrket innebär och hur det juridiska arbetet ser ut i praktiken tycker jag verkligen att man ska söka”, säger Amy som idag jobbar extra i receptionen på byrån och kommer att börja som associate på Mannheimer Swartling under nästa år.  

Oavsett vad du vill arbeta med i framtiden är Training Programme en värdefull erfarenhet där du får möjlighet att utveckla dina färdigheter inom ett flertal områden, till exempel förhandlingsteknik, juridisk engelska och projektledning. 

”Training Programme ger dig som student en god inblick i byråns arbete och kultur. Du får chansen att prova på olika gruppers arbetsmetoder, vilket förhoppningsvis kan göra det stora jobbvalet lite enklare”, säger Benjamin, associate på byrån.

Benjamin uppskattade att han fick arbeta pragmatiskt med verklighetstrogna case. Tack vare programmet fick han upp ögonen för verksamhetsgruppen M&A, den grupp som han idag arbetar i.  

”Programmet spelade en avgörande roll i varför jag sökte till Mannheimer Swartling och vilken arbetsgrupp jag önskade”, förklarar Benjamin. 

”Jag lärde mig mer om affärsjuridik och dess funktion samt många praktiska saker, som hur många delmoment och avtal det kan finnas i en företagsöverlåtelse”, berättar Amy och fortsätter: 

”Du får även lära dig och utveckla många andra viktiga egenskaper, till exempel att bemöta klienter och deras önskemål samt att hantera tidspress och oförutsedda händelser.”

Amy och Benjamin berättar att programmet var ett jättebra tillfälle att få träffa andra studenter och potentiella kollegor.

”Vi lärde oss mycket av varandra under dessa dagar och det var roligt att få möjlighet att diskutera och lösa case tillsammans. Jag tycker verkligen att man ska passa på att lära sig av varandra när man har chansen. Precis som när man träffar duktiga jurister och kollegor i framtiden”, säger Amy. 

”Det var ett roligt sätt att träffa nya människor på, som ett kollo fullt med juriststudenter!” säger Benjamin och skrattar.

”Det roligaste var helt klart alla medarbetares engagemang, allt från att svara glatt på alla frågor till att spela rollspel och gå in i karaktärer för våra case-övningar. Det var enormt uppskattat och gjorde verkligen upplevelsen mer trovärdig, men framför allt väldigt rolig”, avslutar Amy.

Ansökan till Mannheimer Swartling Training Programme öppnar den 1 december 2021. Programmet riktar sig till dig som under våren 2022 läser termin tre till och med sex på juristprogrammet.

Här kan du läsa mer om programmet och hur du ansöker: https://www.mannheimerswartling.se/karriar/studentmojligheter/training-programme/

Möt Rebecca Edvardsson, sommarnotarie på Vinge

postat i: Bloggen | 0

Ett kontaktsamtal på en arbetsmarknadsmässa. Som blev till ett jobb som sommarnotarie. Och erbjudande om jobb som biträdande jurist. I somras gjorde Rebecca Edvardsson sin sommarnotarietjänstgöring på Vinge i Göteborg. ”En otroligt bra erfarenhet för den som vill lära sig mycket på kort tid, och ha roligt under tiden”. Här delar hon med sig av sina bästa tips. 

Hur kom du i kontakt med Vinge från början? 

Det var i samband med ett kontaktsamtal på arbetsmarknadsdagarna. Jag hade skickat in mitt CV till en intervjuträning och fick prata med Karin, som är HR-ansvarig på Göteborgskontoret. Snart skulle också sommarnotarieplatserna släppas. Jag skickade in min ansökan, och kort efteråt stod det klart att jag hade fått en plats. 

Vad får man göra som sommarnotarie på Vinge? 

Det beror lite på vilken grupp du hamnar i. Jag jobbade i grupp 1 på Göteborgskontoret, vilket innebär M&A och bolagsrätt. För alla sommarnotarier innebär dock sommaren en kombination av utbildning och klientarbete. Det är oftast väldigt varierat, och roligt! 

Jag var lite rädd för att som ny på jobbet bli anonym. ”Tänk om jag får sitta i ett trångt hörn med ett anonymt administrativt jobb”. Det var så fel det kunde bli (skratt)! Som sommarnotarie gör du ”riktigt” jobb från första början, med mycket ansvar. Du skriver kanske styrelseprotokoll och aktieägaravtal ena dagen. Och pratar med bolagsverket eller granskar dokument nästa dag. Oftast är det du som skapar det första utkastet till ett avtal eller en skrivelse. 

Hur kan en arbetsdag ut? 

Jag brukade komma in vid 8:30, dricka morgonkaffe, sedan var man igång! Om du har ett projekt du jobbat på längre, till exempel en rättsutredning, sitter du kanske och läser dig in på ämnet eller påbörjar skrivandet. Andra dagar har du inte lika många uppgifter på ditt bord. Då stämmer man av med sin grupp vad man kan hjälpa till med, eller hjälper de andra sommarnotarierna med uppgifter inom andra rättsområden. Arbetsdagen är oftast slut vid 17, och ibland har man sociala aktiviteter på kvällarna.   

Hur är fördelningen mellan jobb och utbildning? 

I början är det ganska mycket utbildning – och jag måste säga, väldigt givande utbildning. Det är något man kanske inte tänker på, att det är ett utbildningsprogram samtidigt som man jobbar. Du får bland annat utbildning i Legal English, som var väldigt populärt hos oss sommarnotarier.  

I takt med att du blir varm i kläderna går utbildningstakten gradvis nedåt. Det ger en bra infasning i uppgiften, där du får förberedelse för flera av de moment som du sedan kommer att jobba med. 

Något jag själv också uppskattade är alla grunder du får inom olika rättsområden. För den som är ännu mer kunskapshungrig finns det också massor av utbildningar i Vinges utbildningsarkiv! Jag tittade såklart på alla M&A-utbildningar, och även annat som intresserade mig, såsom EU-rätt. Det finns verkligen utbildningar inom en massa olika ämnen.  

Får man som sommarnotarie jobba direkt mot klient?  

Ja, verkligen! Och under programmets senare del fick jag även delta i klientmöten. Man kan sitta och göra mycket förberedande jobb på kontoret, men det blir särskilt kul när man sedan får vara med i projektets slutfaser. Att vara med under så kallad signing och closing var väldigt givande, inte minst att få förtroendet att vara med. Och se hur allt realiserar sig, som man ofta jobbat hårt för. 

Finns det tid att lära känna fler kollegor än sommarnotarierna? 

Förutom jobbet har man också det sociala programmet, som är väldigt välplanerat och ambitiöst. Här lär du känna många kollegor. Vi hade minst en social aktivitet i veckan, allt från luncher till kvällsaktiviteter. Det jag uppskattade särskilt var alla kollegor som kom med som verkligen var genuint intresserade av att lära känna dig. Många av de kvällarna sticker ut som särskilt starka minnen efter sommaren. 

Varje arbetsgrupp i huset bjöd ut oss på en aktivitet. Här deltog allt från juniora kollegor som nyligen börjat på kontoret, till seniora delägare och gruppansvariga. Här fanns ett genuint engagemang. Alla dessa kollegor lägger sin kvällstid på att lära dig, och är nyfikna på vem du är och vad du vill. Här får du lära känna människorna och företaget i ett annat sammanhang, som ger en långt bredare bild. 

Hur upplever du Vinge som arbetsplats? 

En väldigt informell och prestigelös stämning, där alla känner alla. Jag fick en mycket närmare kontakt med kollegor än vad jag hade kunnat tro. Det finns alltid någon nära att fråga, samtidigt som ens åsikter, tankar och idéer värderas högt. Även som nyanställd värderas man som likvärdig kollega. Jag måste säga att jag blev lite förvånad, kanske för att jag inte väntat mig det på en större arbetsplats med många seniora. Som nyanställd är kollegorna på alla nivåer genuint nyfikna och intresserade av dig och vem du är. 

Vad är den största skillnaden mellan att vara sommarnotarie och ha andra typer av sommarjobb? 

Det ger ju så mycket mer. Du får framför allt möjlighet att prova på något som kan vara din framtida karriärsbana. Och en enormt bra möjlighet till en framtida karriär på Vinge! 

Oavsett om du vill jobba på byrå eller inte är det en väldigt bra erfarenhet, inte minst i att få prova på olika rättsområden. Något du tycker är jättekul under utbildningen kan var väldigt annorlunda att jobba med praktiskt. Kanske inte alls så roligt som du hade tänkt dig. Och tvärt om! Något som inte varit det roligaste under studierna kan vara jättespännande att jobba med praktiskt. 

I slutet av programmet fick jag erbjudande om jobb som biträdande jurist, och tackade ja! Efter examen kommer jag tillbaka till kontoret, och börjar troligen i den grupp jag varit i under sommaren. I och med Vinges rotationsprogram kommer jag också att få prova på andra grupper och lära mig mer om andra rättsområden. Bara för att man börjar i en viss grupp är man inte fast där, och även som sommarnotarie hjälper du ibland också till i andra grupper. Under min tid som sommarnotarie har jag bland annat också jobbat med konkurs och entreprenad. 

Något tips till den som vill bli sommarnotarie? 

Vänta inte med att skicka in din ansökan! Kolla upp ansökningsdatumet i god tid innan det är dags, och se till att ha din ansökan klar innan dess. Jag vet många som väntar med att skicka in, men rekryteringen görs löpande från det att ansökan öppnar och det går ganska snabbt. Det är många som inte vet det, och det vore väldigt tråkigt att inte få en plats bara för det. 

Fundera också på om det är något särskilt du är extra intresserad av, och få med det i din ansökan. Lägg fokus på ditt personliga brev. Den som tar emot det vill ju lära känna just dig. Får du en plats har du en väldigt rolig sommar att se fram emot! 

För dig som är student   

Det finns många tillfällen att lära känna oss på Vinge och att upptäcka det roliga med affärsjuridik. Som juridikstuderande är du vår framtid och vi vill gärna lära känna dig under utbildningens gång. De allra flesta vi anställer är juriststudenter som vi tidigt byggt en relation med. Ta därför verkligen tillfället i akt redan under utbildningstiden. Läs mer om vad vi har på gång för studenter på vinge.se/karriar. 

Möt, följ och håll kontakten med oss i sociala medier: 

Instagram: @vinge_life
Facebook: @vinge.se  

Roschier

postat i: Bloggen | 0

Roschier är en av Nordens ledande advokatbyråer. Vi kombinerar vi erfarenhet med entreprenörskap. Vi som arbetar här är nyfikna, engagerade och målmedvetna och tillsammans bidrar vi till våra klienters utveckling och framgång. Vår målsättning är att erbjuda en inkluderande och inspirerande arbetsplats där du får en bra start på ditt yrkesliv och en möjlighet att växa och utvecklas professionellt. Just nu söker vi bland annat Summer Trainees till sommaren 2022.

Besök oss i montern under mässan så kan vi berätta mer om hur det är att jobba hos oss och våra olika traineetjänster.

Kontoret i Stockholm – nybygge med värderingar som grund

postat i: Bloggen | 0
Lindahl öppnade ett nytt kontor i Stockholm den 1 januari 2020 och verksamheten har sedan dess vuxit sig allt starkare och består i dag av närmare 30 jurister. Ambitionen är att fortsätta växa med ännu fler talanger och erbjuda en rolig och utvecklande resa där jurister får träffa spännande klienter redan tidigt i sin karriär. För att kunna fortsätta sin expansion flyttade Lindahl in i nybyggda lokaler på Nybrogatan 17 i början av sommaren.
 

Advokatfirman Lindahl vill erbjuda en rolig och utvecklande resa där jurister redan tidigt i sin karriär får träffa spännande klienter, samtidigt som man vill upplevas som en långsiktig arbetsplats. Allt detta förmedlas särskilt i mötet med juridikstudenter på universiteten. Ambitionen är att redan från start erbjuda avancerade uppgifter och stort eget ansar till ambitiösa och drivna yngre jurister.

– För studenterna är det positivt att tidigt kunna få arbetslivserfarenhet som är relevant för det som de pluggar, och för oss är det en naturlig del i att bli kända som varumärke och arbetsplats på universiteten och för att hitta talanger tidigt som vill få en spännande och snabb start i sina karriärer, berättar Caroline Fogelkvist, CFO med HR-ansvar på Lindahl. 


Spännande och varierande uppgifter 

Carolines egen resa inom Lindahl började i januari i år, och kommer närmast från rollen som auktoriserad revisor och managementkonsult på PWC. Rollen som CFO är bred, och förutom att jobba med bolagets affär och ekonomiavdelning har hon även ansvar för HR-frågor, vilket är frågor hon personligen brinner för. Det gör jobbet extra spännande och varierande, berättar hon. 

Hon medger att hon hade förutfattade meningar om advokatbranschen som en stelbent bransch, men dessa utmanades när hon kom i kontakt med Lindahl.

– När jag träffade delägarna kände jag att det fanns något nytt och fräscht hos Lindahl, dessutom delar jag deras värderingar gällande synen på bla. work-life balance, att man ges tid och möjlighet till annat viktigt i livet förutom enbart jobbet.

Trots den snabba ökningen av nytillkomna jurister under de senaste månaderna har rekryteringsprocessen inte hastats igenom. Tvärtom är samtliga jurister noga utvalda och utvärderade utifrån sina personliga egenskaper, kompetenser, erfarenheter och det man kan tillföra organisationen, berättar Mats Tindberg, Managing Partner.


– Vi har handplockat jurister från advokatfirmor och bolag inom olika rättsområden, de som vi tycker är bäst i stan och som vi tror skulle passa hos oss. 

De nya tillskotten består av specialister inom ett flertal rättsområden såsom aktiemarknadsrätt, M&A, immaterialrätt, fastighetsrätt samt bank och finans. På så sätt har Lindahl i Stockholm byggts upp med ambitionen om hela tiden stärka erbjudandet. 

– Vi vill bygga långa relationer med våra klienter där de ringer till oss om alla deras affärsjuridiska frågor. Det är en stor fördel för klienten att vi känner till deras affärsmodell och produkter i detalj och vad de efterfrågar av oss, säger Mats Tindberg.


Våra viktigaste ledord 

Några av Lindahls viktigaste ledord är kollegialitet, lojalitet och prestigelöshet. Hög integritet och ett starkt inre driv bör också vara framträdande karaktärsdrag hos den som söker sig till byrån. Lindahl lever även efter devisen att det man tycker är kul, det gör man bra. Därför har det också varit viktigt att varje nytillkommen jurist delar dessa värderingar.

– Det är otroligt viktigt för oss att alla som jobbar känner ett engagemang och gillar att gå till jobbet varje dag och att vi tillsammans bidrar till en peppande och coachande tillvaro, berättar Mats Tindberg, och får medhåll från Caroline Fogelkvist:

– Många pratar om att det är högt i tak. Här är det verkligen det. Vi har en öppen och inbjudande stämning där vi inte gör skillnad på personal inom affärsstöd och delägare, alla är lika mycket värda och bidrar till att verksamheten fungerar och utvecklas, säger hon. 


Nytänkande med en historia

Att Stockholmskontoret befinner sig i en tillväxtfas bidrar också till en särskild nystartskänsla, lite som hos en startup, fortsätter Caroline Fogelkvist. 

– På Lindahl får man som jurist vara med och bygga upp vår verksamhet och har möjligheten att kunna påverka. Många väljer att arbeta hos oss just tack vare det. Meriter och betyg är viktigt i branschen, men vi fokuserar minst lika mycket på att personen ska fungera i vårt team.

Till skillnad från en startup i dess vanliga bemärkelse har Lindahl en stark historia och sina övriga kontor i Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Helsingborg i ryggen. 

– Framgångsreceptet bakom vårt snabbt växande kontor i Stockholm är just att vi har ett tungt varumärke i grunden – Advokatfirman Lindahl – och att vi stoltserar med att vi har stort eget ansvar och högt ställda krav på våra jurister, vilket är välkänt inom branschen och får fler duktiga jurister att vilja söka sig till oss, säger Mats Tindberg.

Affärsjuridik och klimatengagemang – en möjlig kombination?

postat i: Bloggen | 0

Camilla Hedner, associate på Gernandt & Danielsson, arbetar idag med gröna företagsobligationer. Nu uppmuntrar hon dig som student att vara kreativ i ditt karriärval för att hitta ditt eget sätt att påverka.

Klimatfrågan har engagerat henne länge, men för fyra år sedan när hon precis börjat på G&D fick hon ett uppvaknande efter att ha sett en dokumentär och insåg att det inte räckte att hon levde ett hållbart liv på fritiden.

Camilla undersökte jobbmöjligheter på allt från frivilligorganisationer till rättsväsendet, med tanken att på sikt kunna påverka rättstillämpningen i en mer hållbar riktning. Mitt i sökandet insåg Camilla att många näringslivsaktörer arbetar aktivt och medvetet för att bli mer hållbara – företag som hon typiskt sett arbetar med i sin roll som affärsjurist. Det blev tydligt för henne att även ett arbete inom affärsjuridiken hade potential att bidra till den hållbara utvecklingen, om än ”bakom kulisserna”.

I samtal med delägare nämnde Camilla sitt starka intresse för hållbarhets-frågor, och mer specifikt gröna obligationer. Kort därefter fick hon möjlighet att delta i det projektteam som satte byråns första gröna obligation.

”Det är en stor fördel med att jobba på G&D – delägarna uppmuntrar att man visar intresse för ett visst ämne och tar egna initiativ. När jag gjort det fick jag de verktyg som krävdes för att förverkliga mitt engagemang.” 

Sedan byråns första gröna obligationsprojekt avslutades har Camilla arbetat med flera liknande ärenden och hennes gissning är att många arbetstillfällen som hållbarhetsjurist ännu inte är upptäckta. För de studenter som vill kombinera ett intresse för miljön med sitt arbete tipsar hon om att våga vara kreativ.

”Börja med att fundera över vilken roll du tror dig passa bäst i. Oavsett om den finns på en myndighet, hos en frivilligorganisation, på en advokatbyrå eller annan plats kan du sedan ta det vidare därifrån och försöka lista ut hur just den arbetsgivaren arbetar med hållbarhetsfrågor. Idag är jag väldigt glad att jag stannade på G&D. Jag har en nära kontakt med delägarna som möter nya idéer, stort som smått, med entusiasm och vi har dessutom förmånen att arbeta med klienter som har verklig potential att göra skillnad och efterfrågar den här typen av juridisk rådgivning.”

DLA Piper

postat i: Bloggen | 0

Hör några av våra medarbetare från Stockholmskontoret berätta om hur det är att arbeta hos oss.

Är du nyfiken på att veta mer? Då hoppas vi att du tittar förbi vår monter på juristens dag! Till dess – välkommen att besöka dlapiper.se för att läsa mer om oss och karriärmöjligheterna under studietiden. Vi erbjuder sommar- och vinternotarietjänster, uppsatspraktik och extrajobb. 

Följ oss gärna i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/dlapipersweden/
Facebook: https://www.facebook.com/dlapipersweden/ 
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/dla-piper-sweden/

Life at Deloitte – Per Elmby

postat i: Bloggen | 0

”Våra svenska partners är väldigt tillgängliga. Jag känner alltid att organisationen tar sin tid och lyssnar om jag har synpunkter.” – Per Elmby

Titel: Manager, Global Employer services
Kontor: Göteborg
Anställningsår: 2015
Utbildning: Juristprogrammet, Handelshögskolan i Göteborg

Hur ser din bakgrund ut?

Jag kommer närmast från juristutbildningen på Handelshögskolan här i Göteborg. Innan jag bestämde mig för att plugga juridik arbetade jag med försäljning.

Hur hittade du Deloitte?

Jag kom i kontakt med Deloitte under ett studentevenemang. Under evenemanget pratade jag pratade med en konsult på skatteavdelningen som bland annat rekommenderade mig att söka den tjänst jag senare påbörjade parallellt under mitt sista år på juristutbildningen.

Hur fungerade det att arbeta på Deloitte parallellt med studierna?

Det fungerade bra då arbetet är väldigt flexibelt. Dessutom var det väldigt utvecklande för mig att få arbeta samtidigt som jag pluggade, och på så sätt omsätta det jag gjorde i skolan i praktiken. När jag sedan tog examen fick jag heltidsanställning på Deloitte, vilket självklart var väldigt skönt.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det är många komponenter som gör att det är kul. Det bästa skulle jag dock säga är alla mina goa kollegor i kombination med vårt arbetssätt, där konsulter med olika senioritet jobbar väldigt nära varandra i team. Det är dessutom väldigt kul att arbeta med skatterätt då området är i ständig förändring.

Vad är utmanande med ditt jobb?

Som konsult finns en förväntan på mig att vara flexibel och tillgänglig för klienter. Flexibiliteten är många gånger positiv, men det är även viktigt att sätta gränser för sig själv och hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Just att hitta den där balansen kan jag ibland uppleva som utmanande.

Har något förvånat eller överraskat dig med att ha Deloitte som arbetsgivare?

När jag skulle börja på Deloitte tänkte jag att en så pass stor internationell firma sannolikt skulle vara lite stelbent och hierarkisk. Så är dock verkligen inte fallet, tvärtom upplever jag att våra svenska partners är väldigt tillgängliga. Jag känner alltid att organisationen tar sin tid och lyssnar om jag har synpunkter.

Hur ser du på framtiden inom Deloitte?

För min del tror jag att Deloittes arbetssätt och karriärstrappa kommer innebära att jag fortsätter utvecklas inom bolaget. När det kommer till framtiden som skattejurist så pågår för närvarande ett ganska omfattande förändringsarbete inom skatterätten avseende digitalisering, automatisering samt ökade rapporteringskrav för bolag. Förändringarna innebär sannolikt att även skattejuristrollen förändras så både juridisk specialisering och teknisk kompetens blir allt viktigare för att kunna hjälpa bolagen med deras utmaningar och behov.

Cirio – En byrå med ett syfte

postat i: Bloggen | 0

Cirio är en av de ledande svenska affärsjuridiska advokatbyråerna, baserad i Stockholm och består av ungefär 130 medarbetare. Vi är en advokatbyrå med ett syfte, att skapa och navigera den legala infrastrukturen i framtidens näringsliv och samhälle. 

Att vara på Cirio

Som anställd på Cirio blir du en del av en av Sveriges ledande advokatbyråer med tjänster inom M&A, bank och finans, kapitalmarknad, rekonstruktion och obestånd, tvistelösning, immaterialrätt, dataskydd, EU- och konkurrensrätt och flera andra kompetensområden. Vi arbetar i några av marknadens mest progressiva områden som förnybar energi, life science och hälsovård, digitala bolag och digitalisering och fastigheter. Dina klienter kan vara anställda på några av världens mest kända varumärken och du får möta inspirerande och framstående individer inom ett stort urval av branscher.

En karriär på Cirio

För dig som anställs som jurist hos oss blir du del av vårt ambitiösa karriärsutvecklingsprogram. Vi vill inte bara att du ska bli en mycket skicklig advokat, utan vi fokuserar även på ditt entreprenörskap med ett starkt personligt varumärke, en person som kan arbeta effektivt efter högsta standard under tuffa förhållanden, som fungerar i team och som förstår reglerna för de olika marknaderna som vi verkar på.

Därför är vårt karriärutvecklingsprogram inte bara uppbyggt på juridiskt kompetensutvecklande, utan alla delar av vad en duktig jurist och advokat behöver för att bli sitt bästa jag. Det är uppdelat på tid du arbetat och med tydliga förväntningar och mål på vad nästa steg för just dig är.  Dessutom är du omgiven av otrolig kompetens i form av topplistade advokater och spännande klienter och uppdrag. 

We see the human

Vi sätter människan i centrum. Vad innebär det? Förutom vår tidigare nämnda ambition om att vara en nära affärspartner till våra klienter, så har vi även den anställda i centrum. Vi är den enda större affärsjuridiska byrån med kollektivavtal, för att våra medarbetare alltid ska kunna påverka hur vårt företag ska drivas framåt.

Vår kultur bygger på fyra kärnvärden: Respekt, Ansvar, Samarbete och Strävan. Vi vill se till att behandla alla som vi själva vill bli behandlade och jobbar kontinuerligt med frågor som handlar om inkludering, jämställdhet och mångfald. Vi ansvarar för våra yrkesliv och våra resultat. Vi strävar efter att arbeta tillsammans för att prestera de bästa resultaten genom att dra nytta av allas styrkor. Och vi strävar efter att alltid tänka innovativt och förbättra vårt sätt att vara och arbeta.

Inblick i livet på Cirio

Om du vill se mer av oss och hur livet ter sig på Cirio finns vi på Instagram, Facebook och Linkedin. Dessutom har vi vår alldeles egna podd – Affärsjuridikpodden. Den finns för dig som vill veta mer om vad som är aktuellt inom affärsvärlden, få lyssna till våra kunniga medarbetare och dessutom ta del av hur arbetet hos oss kan se ut. 

Är du intresserad av oss? In och connecta på career.cirio.se.

Mingelkväll med Cederquist

postat i: Bloggen | 0

I samband med Juristens dag har Cederquist ett mingel den 1:a december kl. 18.00-21.00.

Avsluta fördagen med ett trevligt mingel på Rex tillsammans med Cederquist – en av våra huvudsamarbetsparters! Här får du i en avslappnad miljö chansen att ta reda på hur det är att arbeta på en av Sveriges främsta affärsjuridiska byråer, samtidigt som du laddar upp inför mässan och banketten dagen efter! Under kvällen kommer Cederquist ha en panel med medarbetare på plats där du som student får chans att ställa alla de frågor du har kring Cederquist och vardagen på en affärsjuridik byrå. Cederquist bjuder på mingelmat och dryck.

Anmälan görs genom att mejla namn, termin samt eventuell specialkost till projektansvariga@juristensdag.se senast den 25:e november.

Kontaktsamtal

postat i: Bloggen | 0

Nu är det dags att söka kontaktsamtal inför Juristens dag 2021!

Kontaktsamtalen kommer att hållas mellan utställaren och dig som student den 2/12. Det är ett tillfälle för dig att samtala med utställarna och få en inblick i hur arbetet som verksam jurist kan se ut. Kontaktsamtalen ger möjligheten att knyta kontakter till framtiden och vi vill därför uppmuntra er att ansöka.

Ansökan är öppen fram till och med 21 november. Ansökan ska innehålla namn, termin samt dokumenten som fordras av de enskilda utställarna, vilka går att se på Juristens dags hemsida. Det ska även framgå om du är intresserad av ett individuellt samtal eller ett gruppsamtal i de fall där företagen erbjuder båda. 

Du ansöker genom att skicka ett mejl till massansvarig@juristensdag.se.

Vi är igång!

postat i: Bloggen | 0

Äntligen är vi igång med planerandet inför Juristens dag 2021. Alla arbetsgrupper har blivit tillsatta och är redo för att göra fördagen, mässan, banketten och allt däremellan så bra som de bara kan.

Tveka inte på att höra av dig till de olika arbetsgrupperna om du har några frågor.

Vi ses snart!

Idag öppnar ansökan till våra arbetsgrupper för Juristens dag 2021!

postat i: Bloggen | 0

Vi söker:
Mässansvarig –
Som mässansvarig ansvarar man för det praktiska genomförandet av mässan. Exempelvis se till att alla utställare får en plats i mässlokalen, ställa iordning före och efter mässan och coacha de andra arbetsgrupperna. Man planerar även kontaktsamtalen och sköter logistiken kring det. Mässansvariga kommer hjälpa projektansvariga och marknadsansvariga med planering och bollande av idéer.
Ansvarsområde: praktiska utförandet av mässan, kontaktsamtal samt hjälpa till med årets mässkatalog.
Vi söker dig som är: driven, strukturerad och lösningsorienterad.

Företagsansvarig –

Företagsansvariga har som uppdrag att vara länken mellan företagsvärdar och resterande arbetsgrupper. Andra typiska uppgifter är att upprätta enkäter, vidarebefordra eventuella frågor och delge information. Det är denna grupp som kommer sköta kontakten med alla utställare och samla ihop information om företagen som ska presenteras i marknadsföringen. Företagsansvariga kommer hjälpa utställarna att förstå hur deras tid ska disponeras på mässan och framförallt ha en löpande kontakt med utställarna under hösten.
Ansvarsområde: ha personlig kontakt med utställare samt vara förmedlare och mottagare av information.
Vi söker dig som: gillar att ta kontakt med nya människor och är utåtriktad.

Logistik- och måltidsansvarig –

Logistik- och måltidsansvariga sköter logistiken på plats samt fika och måltider under Juristens dag på både fördagen inför gästföreläsningarna samt mässdagen för utställare och alla engagerade studenter. Här söker vi en grupp studenter som har ett öga för vad som behöver göras samt fatta snabba beslut. Den främsta uppgiften för logistik- och måltidsansvariga är bokning av salar, hämta fika, ha direktkontakt med gästföreläsare, sammanställa frågor m.m.
Ansvarsområde: logistik, måltider och god stämning.
Vi söker dig som tycker det är kul att ha många bollar i luften och tycker om att planera.

Bankettansvarig –

Juristens dag avslutas med en uppskattad bankett. Här träffas studenter och utställare under lättsammare former och får en chans att skapa nya kontakter. Som bankettansvariga planerar man kvällen och är ansvarig för saker som menyer, underhållning, teman och liknande.
Ansvarsområde: planera banketten och allt som hör till.
Vi söker dig som: tycker om att planera festligheter, är trevlig och gillar när ens ideer kommer till liv.

Hur man ansöker –

Ansökan öppnar måndagen den 6 september och stänger måndagen den 20 september
Mejla en kort beskrivning av sig själv, vilket post du söker och om du vill söka tillsammans med någon till projektansvariga@juristensdag.se
Alla blir kallade till en intervju.
Har du frågor gällande arbetsgrupperna når du oss på våra sociala medier eller mejl.

Nu är veckan äntligen kommen!

postat i: Bloggen | 0

Nu kan man verkligen säga att det snart är dags! Vi har igår och idag tjuvstartat Juristens dag med två stycken lunchföreläsningar med våra huvudsamarbetspartners Mannheimer Swartling och Cederquist. Båda var mycket givande och vi ser fram emot att höra mer om dem under mässdagen!

2 december

Imorgon har vi vår fördag som kommer innehålla både föreläsningar och panelsamtal. Vill du läsa mer om fördagen klickar du här. Här nedan ser du schemat:

3 december

Vi kommer sedan den 3 december att ha våran mässdag. Där kommer våra utställare ha sina presentationer i våra två kanaler. För att läsa mer om vilka utställare som har vilket tid klickar du här.

Våra medarbetare är vår framgång – intervju med Klara och Jesper

postat i: Bloggen | 0
Klara Holm, Senior Associate inom verksamhetsgruppen för fastighetsrätt

Det var några veckor som sommartrainee som motiverade mig att söka arbete på Mannheimer Swartling. Som trainee försvann min bild av den ”typiska” affärsjuristen, på byrån mötte jag i stället en väldigt blandad skara personer. Det som förenade dem var helt enkelt att de tyckte om juridik och ville ha ett omväxlande och stimulerande arbete, precis som jag.

Fastighetsgruppens uppdrag är både roliga och varierande. Medan fastighetstransaktioner är mer ”business” är frågor om till exempel hyra eller plan- och bygglagen mer ”juridiktunga”. Att alla partners delar lika på vinsten och att alla jurister med samma ”byråålder” får samma ersättning låter kanske inte så speciellt, men affärsmodellen – Pure Lockstep – påverkar hela den interna kulturen på byrån. För mig är det jätteviktigt att ha trevligt på min arbetsplats och att det inte är onödig internkonkurrens kollegor emellan, vilket Pure Lockstep bäddar för. Som student kan det vara lätt att tänka att det bara är en själv som ska passa för arbetsgivaren, men det är ju faktiskt också så att arbetsgivaren ska passa för en själv.

Jesper Silow, Senior Associate inom branschgruppen för infrastruktur och entreprenad

Efter studietiden var Mannheimer Swartling mitt förstahandsval, men just då var intresset tyvärr inte besvarat. Efter tingstjänstgöring, en internationell master och några år på en annan byrå med specialistinriktning mot ett tillväxtområde, samt inte minst löpande kontakter med HR-avdelningen fick jag äntligen napp! Även om man inte hamnar där man tänkt direkt finns det väldigt goda möjligheter att bygga en kompetensprofil som gör att man kommer dit tids nog.

Kollegorna på byrån förtjänar definitivt ett särskilt omnämnande. Alla är oerhört trevliga, ödmjuka och ambitiösa. Entreprenadjuridik är dessutom väldigt roligt. På grund av hur branschen ser ut kan vi ofta göra mycket stor skillnad med enkla medel, såväl inom tvistesituationer som vid upphandlingar av entreprenadprojekt.

Brant utvecklingskurva på Cederquist

postat i: Bloggen | 0

Cederquist är en modern, topprankad advokatbyrå som erbjuder specialistkompetens inom de flesta affärsjuridiska områdena. Det som bland annat gör att vi sticker ut på marknaden är vårt fokus på att vara en värderingsstyrd och jämställd byrå.

På Cederquist lägger vi stor vikt vid utveckling och förändring. Även innan pandemin arbetade vi med artificiell intelligens och digitala arbetsmetoder, en satsning där utvecklingen gått extra snabbt under våren eftersom våra medarbetare har arbetat hemifrån istället för på kontoret i Stockholm. Sofie Bachmann klev in i rollen som Talent and People Partner på Cederquist i början av året. Hon har fått vara med om ett annorlunda år på byrån då hon började precis innan coronakrisen. 

– Som ny på jobbet hade jag så klart aldrig kunnat tänka mig att jag skulle arbeta hemifrån under större delen av året. Men det har gått förvånansvärt bra tack vare att organisationen är så modern, dynamisk, flexibel och snabbrörlig, säger hon. 

Sofie Bachmann sökte sig till Cederquist efter att ha arbetat med research och rekrytering hos en samarbetspartner under flera år. Hon fick ett bra intryck och tyckte om kontakten med byrån. 

– Cederquist är en högpresterande arbetsplats med skickliga och drivna personer och många spännande kunder och uppdrag. Samtidigt har man lyckats skapa en byrå med en familjär och personlig kultur, säger hon. 

På Cederquist är individen i fokus och vår viktigaste tillgången är våra 160 medarbetare. För de som har höga ambitioner är utvecklingskurvan brant. Vi erbjuder, bland mycket annat, våra medarbetare ett av marknadens bästa utbildningsprogram – CQ Academy. 

– Vi tycker att det är viktigt att man som medarbetare har de bästa förutsättningarna att dels utvecklas på ett professionellt och juridiskt plan, dels hitta ett förhållningssätt till hållbar prestation och hälsa i en tidvis intensiv och krävande bransch, avslutar Sofie Bachmann.

Är du student och intresserad av att veta hur det är att arbeta på Cederquist? 

Vi erbjuder rekryteringsdagar, sommarnotarieprogram samt möjlighet att arbeta extra hos oss under studierna. Beroende på hur långt du har kommit på juristprogrammet kan du antingen arbeta som kvällsreceptionist eller ute i våra verksamhetsgrupper som en del av vår talangpool. På www.cederquist.se/karriar hittar du kontaktuppgifter och mer information om lediga tjänster.

Missa inte vår digitala lunchföreläsning den 1/12 kl. 12.00-13.00 i samband med Juristens dag på temat en hållbar och rolig karriär.

Lindahl under studietiden

postat i: Bloggen | 0

Att arbeta eller göra praktik på Lindahl under studietiden är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med affärsjuridik och testa på byrålivet innan du är klar och ska välja karriärväg. Våra kontor erbjuder flera möjligheter att redan under studietiden få en inblick i hur det är att arbeta på en affärsjuridisk byrå i form av olika typer av extrajobb. Varje höst arrangerar vi dessutom Sveriges största casetävling i affärsjuridik – Business Law Challenge. 

Läs mer om dina möjligheter hos Lindahl:

Sommarnotarie 

Uppsatspraktik 

Studentpool 

Business Law Challenge 

Vad händer just nu?

postat i: Bloggen | 0

Det är mycket på gång nu inför planeringen av Juristens dag! Vi har gått ut med kontaktsamtal, presenterat temat för årets mässa ”Ett samhälle i kris” samt fått våran katalog tryckt. Vi håller löpande på att uppdatera vår hemsida så den innehåller all matnyttig information som krävs för att dagarna ska bli så bra som möjligt. På grund av den rådande situationen har projektansvariga tagit beslutet att merch kommer köras ut till studenterna. Detta gör att vi bibehåller en bra och säker mässa, för allas bästa!

Vad vi har uppdaterat på hemsidan:
  • Fördagen innehåller nu all information om vilka föreläsare som kommer delta och vad panelsamtalet kommer handla om.
  • Mässdagen innehåller alla tider ni behöver hålla koll på för att se just er favoritutställare inta presentationen.
  • Alla utställare som erbjuder kontaktsamtal finns nu med under en egen flik i menyn.
  • Vi har publicerat vår alldeles egna katalog på hemsidan så den är tillgänglig för DIG när du vill.
  • Våra arbetsgrupper är uppdaterade. Där kan du nu se alla grupper som arbetar med mässan.

Baker McKenzie

postat i: Bloggen | 0

Nedan finner ni ett utdrag av en intervju med Sofie, associate M&A/PE publicerad på www.bakermckenziestockholm.se, som gick från att vara uppsatspraktikant till anställd. 

Jag tycker det är roligt att komma till jobbet. Alla umgås med varandra och hjälper varandra, vi är alla ett team och det skapar verkligen en gemenskap. Uppgifterna tycker jag är väldigt varierande och kommer från alla världens hörn, eftersom byrån globalt sett har så nära kontakt så får man verkligen arbete från kollegor världen över. Under min första tid här har jag redan hunnit arbeta med mina kollegor i Chicago, Singapore, Amsterdam och Barcelona. Vidare så har jag fått fantastisk vägledning av mina Stockholmskollegor så jag har hela tiden känt att man aldrig är ensam med frågor, något som känts väldigt viktigt för mig. Det är även en väldigt avslappnad stämning där man känner att det finns en oerhörd tillit till en som arbetstagare. 

Några avslutande ord? Att jag verkligen kan rekommendera Baker McKenzie som arbetsgivare. Jag känner på söndagarna att jag ser fram emot att komma till jobbet på måndagen, något som inte var självklart när jag pluggade på Juristprogrammet. Vi har det så roligt och socialt på kontoret och får jobba med några av världens största klienter, egenskaper som definierar jobbet på Baker McKenzie.

Summer Trainee på Roschier sommaren 2021?

postat i: Bloggen | 0

Är du intresserad av affärsjuridik och vill bygga på dina kunskaper? Just nu är Roschiers ansökan för Summer Trainees öppen. Elin Larsson och Elin Gustavsson, Associates på Roschier, har båda varit Summer Trainees hos oss tidigare. Här berättar de om hur det var att vara Summer Trainee och varför de tycker att man ska söka. 

Vad är det bästa med att vara Summer Trainee på Roschier? 

”Det är att du verkligen blir en del av det team som du arbetar i. Detta innebär att du får insikt i vilken typ av uppdrag ditt team arbetar med och hur affärsjuridik ser ut i praktiken. Under dina veckor på Roschier får du också möjlighet att delta i många roliga aktiviteter som är arrangerade av och för ditt team, så som after works, team-aktiviteter och andra sociala aktiviteter”, säger Elin L. 

”Jag håller med, men jag vill tillägga att en av de bästa sakerna med att vara Summer Trainee var att jag träffade väldigt många nya vänner och framtida kollegor ”, summerar Elin G. 

Vad lärde du dig som Summer Trainee?

”Under mina sex veckor på Roschier lärde jag mig så många nya saker som gett mig erfarenheter och kunskaper som jag nyttjar i mitt dagliga arbeta som Associate. Jag insåg också att affärsjuridik var något för mig och att detta var något som jag ville fortsätta arbeta med”, konkluderar Elin L. 

Varför ska man ansöka om att bli Summer Trainee på Roschier?

”Om du är intresserad av en karriär inom affärsjuridik så tycker jag absolut att du ska söka. Summer Trainee -positionen är en bra möjlighet för dig att testa på livet som affärsjurist under några veckor. Det är också en bra plattform för dig att nätverka och träffa nya vänner och framtida kollegor”, säger Elin L. 

”Det är en bra möjlighet att få förståelse för den praktiska sidan av affärsjuridiken och lära sig hur saker fungerar på en affärsjuridisk byrå. Jag skulle verkligen rekommendera alla som är intresserade av affärsjuridik att ansöka”, säger Elin

Du som studerar termin fem eller mer är varmt välkommen med din ansökan till oss. Mer information om tjänsten och hur du söker hittar du på roschier.com/careers

 

Vinges nystartade expertteam – i gränslandet mellan straffrätt och affärsjuridik

postat i: Bloggen | 0

På de flesta håll i världen ställs det höga krav på att företag ska bedriva sin verksamhet i enlighet med gällande antikorruptionslagstiftning. Vinge suddar nu ut den traditionella gränsen mellan affärsjuridik och straffrätt i och med etableringen av expertteamet Corporate Crime & Compliance. 

Hayaat Ibrahim tog sin juristexamen 2017. På bara tre år har Hayaat gjort en snabb karriär och är i dag en del av expertteamet Corporate Crime & Compliance. Teamet är unikt i sitt slag och hjälper företag som drabbas av brott, exempelvis vid bedrägeri, eller när mutor betalats för att få eller bibehålla en affär.

   Det har historiskt funnits en tydlig uppdelning mellan byråer som arbetar antingen med affärsjuridik eller med straffrätt. Vi har som enda svenska byrå en grupp som kombinerar båda delarna. I vårt team ingår en före detta senior åklagare, en tidigare polis och ekobrottsutredare, och flera jurister med affärsjuridisk kompetens. Det ger en både spännande och väldigt lärorik miljö, berättar Hayaat.

Corporate Crime & Compliance arbetar bland annat med att bygga rutiner för att förebygga att brott inom företag inträffar.

       Vi arbetar mycket med frågor som gäller mutor och korruption. Vi har de senaste åren kunnat läsa i media om hur flera svenska bolag åtalats av utländska myndigheter. Den typen av incidenter sätter ännu större fokus på bolag att se över hur man gör affärer, både i Sverige och utomlands, säger Hayaat. 

Mia Falk som leder gruppen arbetade tidigare som polis.  Med över 25 års erfarenhet från bland annat ekobrottsmyndigheten och FN har hon sett många människoöden utspela sig för öppen ridå. I dag, precis som under sin tid som polis, anser hon att det är viktigt att också värna rättigheterna för den person som utredningen fokuserar på. 

   Något jag har med mig från den polisiära världen är att det sällan är svart eller vitt, vilket ställer höga krav på dig som utredare. Det är viktigt att komma ihåg att utredningarna ofta innebär personliga tragedier och att våra utredningsresultat får stor påverkan för den enskilde. Bevisningen måste därför hanteras och bedömas på ett sådant sätt att våra slutsatser är rättssäkra. Det kräver en stor noggrannhet och mycket hög professionalism.

 För många år sedan arbetade Mia med en utredning för en större svensk bank. Företaget hade fattat misstankar om sin kontorschef, som tecknat stora lån i banken i släkt och vänners namn. Efter ett och ett halvt år blev hen upptäckt av banken, och en historia av beroendeproblematik nystades upp. Kontorschefen dömdes för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. 

Om vi på Vinge får in ett liknande fall hjälper vi banken med utredningen. Vi sammanställer bevisning inför de arbetsrättsliga och civilrättsliga processerna och gör eventuellt en polisanmälan. Att som företag skydda sig mot brott inom bolaget kräver ett strukturerat arbete. Vi kan verkligen se hur efterfrågan och behovet av våra tjänster ökar, avslutar Mia Falk. 

 Läs mer om Vinge på www.vinge.se/karriar

 

Möt, följ och håll kontakten med oss i sociala medier:

Instagram: @vinge_life

Facebook: @vinge.se 

Linkedin: @advokatfirman-vinge_kb 

 

 

Foyen Advokatfirma

postat i: Bloggen | 0

Möjligheterna för karriärsutveckling hos oss är stora då vi har ledande specialister inom våra rättsområden. I ett tidigt skede får du som biträdande jurist ha klientkontakt och möjlighet att specialisera dig på ett område där du utvecklas i konsultrollen som jurist.

Vi söker jordnära, engagerade och talangfulla jurister med gott omdöme och god språkkänsla. Vi tror också att du har en förmåga att arbeta i högt tempo när så krävs och vill ha roligt på jobbet. Det är en fördel om du har ett genuint intresse för mänskliga relationer då en stor del av yrket och rollen som ombud handlar om att möta människor i dess olika yrkesroller såsom kollegor, klienter, motparter och domstolar. 

Foyen erbjuder dig som är i slutet av dina studier en tioveckors uppsatspraktik på något av våra kontor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Under praktiken kommer du bland annat vara ett stöd i rättsutredningar och processer samt ha kontakt med olika domstolar och myndigheter. 

Om du har skrivit en uppsats på 30 högskolepoäng inom något av rättsområdena offentlig upphandling, entreprenad- eller miljörätt, så uppmanar vi dig starkt att söka något av våra stipendier på 15 000 kr. Stipendiet delar vi ut årligen och sista ansökningsdag är den 20 juni. 

Under Juristens dag har vi en tävling där du går in i direkt meddelande på @foyenadvokatfirmas instagram och skriver ditt bästa spartips. Alla deltagare får goodiebags och vinnaren med det bästa spartipset kommer vinna ett presentkort om 1 000 kr på ICA.

Åklagarmyndigheten

postat i: Bloggen | 0

Petra har arbetat som åklagare sedan 2010. Som kammaråklagare har hon främst arbetat med ärenden gällande brott mot barn, brott i nära relation samt sexualbrott mot barn och vuxna. Hon har även tjänstgjort på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, där hon arbetade med penningtvätt och gränsöverskridande brottslighet. Just nu befinner hon sig i Ukraina där hon ska tjänstgöra i ett år.

Vilka möjligheter och krav finns för att få åka på utlandstjänstgöring?

Åklagarmyndigheten har i uppdrag av regeringen att bidra till internationell civil krishantering och utvecklingssamarbete och har upprättat en expertgrupp/åklagarpool med särskilt utvalda åklagare som är lämpade för att utföra internationella uppdrag. Åklagare som upptas i poolen kan därefter söka anställning i internationella insatser i konkurrens med internationella sökanden. Åklagarmyndigheten har haft åklagare på uppdrag i tex. EU-missioner i Kosovo, Ukraina och Palestina. Enligt kravprofil ska man ha arbetat som åklagare i minst fem år, behärska engelska samt ha personliga egenskaper såsom att vara uthållig, stresstålig och hög samarbetsförmåga.

Vad gör en åklagare under ett utlandsuppdrag?

European Union Advisory Mission, EUAM, är en rådgivande EU mission i Ukraina som startade i december 2014 efter Maidanrevolutionen. Utöver huvudkontoret i Kyiv har EUAM fyra fältkontor och en mobil enhet. Hela teamet består av över 300 medarbetare fördelade på olika avdelningar. Jag arbetar på rättsenheten med frågor som rör åklagarverksamheten i landet.  

Generella arbetsuppgifter är

    att ge strategisk rådgivning till relevanta ukrainska partners vid genomförandet av reformer i enlighet med överenskomna policyer och riktlinjer och i samordning med andra internationella aktörer,

    att tillhandahålla EU expertis för att stärka den ukrainska åklagarmyndighetens kapacitet i frågor som avser lagstiftning, strukturell och operativ organisation och utbildningsverksamhet.

    att ge råd och stöd i arbetet med att ha en åklagarmyndighet som är öppen, transparent och oberoende.  

Hur länge varar ett utlandsuppdrag?

Alla tjänster i missionen utlyses på 1 år, men det finns möjlighet att få tjänsten förlängd om man ansöker om det och får det godkänt av ens ledning. 

Finns det utmaningar?

Det finns många utmaningar. Att samarbeta och kommunicera på ett effektivt och konstruktivt sätt både internt och externt i en internationell miljö. Att anpassa sig och bli en del av längre projekt som löper över flera år. Att kunna effektuera projekt i en ständigt föränderlig miljö, där prioriteringar snabbt kan förändras till följd av personalförändringar, politiska överväganden och yttre omständigheter.     

Vad har du för framtidsutsikter?

Fördjupa mina kunskaper som åklagare i allmänhet och i synnerhet inom gränsöverskridande brottslighet. Jag ser även fram emot fler utlandsuppdrag. Nuvarande uppdrag har tydliggjort vikten av att höja blicken till ett EU perspektiv och se hur svenska Åklagarmyndigheten kan påverka och förbättra samarbeten inom, men även utanför, EU.

Det bästa med mitt jobb är samarbetet med polisen

postat i: Bloggen | 0

Hej, Joseph Ricken heter jag och jag arbetar som kammaråklagare på Åklagarkammaren i Luleå.  Här är vi 14 åklagare och sex administratörer. Vi arbetar över hela Norrbotten och täcker alltså ett stort geografiskt område. Vi handlägger alla sorters ärenden så det är ett väldigt varierat arbete. Sammanhållningen på kammaren fin och jag trivs jättebra med mina arbetskamrater!

En typisk arbetsdag kan vara en heldag i domstolen med ett eller flera ärenden som ska prövas. Här i Norrbotten har vi rättegångar på sex platser; i Gällivare, Luleå, Haparanda, Piteå, Kiruna och Kalix. Är det bara en enda förhandling och inte något stort mål kan man ta förhandlingen via video, annars blir det bil till och från domstolen. Nu i corona-tider blir det förstås fler videoförhandlingar.

En annan sorts arbetsdag är när man har dagjouren. Man jobbar då på kontoret med ärenden som precis har inletts, dvs. då brottet är nytt. Det kan handla om att man ska anhålla en person eller att någon redan är anhållen. Man har bara några dagar på sig att vidta utredningsåtgärder och fatta beslut om det som har hänt är ett brott och om den anhållne personen i så fall ska begäras häktad. Det blir en hel del telefonsamtal med poliser som behöver direktiv om hur ärendet ska utredas och det är många snabba beslut som ska fattas.

En sån dag kan vara stressig men också kul för man kan ha många utredningar på gång samtidigt. Jag är alltid väldigt mör men nöjd när jag lämnar över telefonen till nästa jouråklagare klockan 16.

Det finns även dagar när man varken har jouren eller några förhandlingar utan arbetar med de ärenden man ansvarar för – man fattar beslut om man ska väcka åtal eller inte, sammanställer stämningsansökningar, läser igenom handlingar osv.

Det var egentligen en slump att jag började arbeta på Åklagarmyndigheten och jag hade inte planerat att bli åklagare, men nu är jag jätteglad att det blev så för jag trivs väldigt bra med mitt arbete. Det finns så många roliga aspekter med det här yrket, till exempel att man får vara med i händelsernas centrum.

Min bakgrund är att jag efter studentexamen i Piteå gick juristprogrammet på Umeå universitet. Därefter satt jag ting i Gällivare i två år och blev sen kvar på tingsrätten en tid som beredningsjurist. Jag började sen arbeta på Åklagarmyndighetens kontor i Gällivare och kom sen till Luleå.

Det bästa med mitt jobb är samarbetet med polisen, men det är också jätteroligt att ha rättegångar. Det är ett hantverk att kunna göra en muntlig framställning så bra som möjligt och man känner att man utvecklas hela tiden. Sen tycker jag att det är kul att få vara med där det händer och att följa ett ärende från början till slut.

Kontaktsamtal

postat i: Bloggen | 0

Idag öppnar anmälan till kontaktsamtalen!

Missa inte chansen att få träffa din framtida arbetsgivare! Även under årets mässa kommer Ni studenter få möjligheten att sitta ner och prata med olika utställare. Detta är ett ypperligt tillfälle att få bilda sig en uppfattning om de olika företagen som finns representerade och ställa frågor ni undrar över.

På grund av den rådande pandemin begränsas möjligheterna för oss studenter att samtala med utställarna på plats vilket tidigare kunde göras på mässan. Därför är det här ett perfekt sätt att få en bild av de utställarna som finns.

All information om detta finns på hemsidan; https://www.juristensdag.se/kontaktsamtal/ där ni får ta del av en mer utförlig beskrivning av utställarna som håller i kontaktsamtal samt hur ansökan går till. Se till att ha både CV och personligt brev redo när du skickar in din ansökan.

Sista dagen för ansökan är 22 november 2020.

”Fördelen med en stor fullservicebyrå är att du har möjlighet att testa olika verksamhetsområden för att bredda dig och hitta vad som passar dig bäst.”

postat i: Bloggen | 0

Setterwalls är en av Sveriges främsta affärsjuridiska advokatbyråer och vår historia går tillbaka till 1878. Vi är väldigt stolta över de avtryck som Setterwallare har gjort genom åren. Och fortsätter att göra. Setterwalls har idag ett mycket gott renommé i branschen. Vi är topprankade av institut som Chambers and Partners och Legal 500. Hur har vi blivit en av Sveriges mest välrenommerade advokatbyråer både bland klienter och studenter? Svaret är enkelt – våra medarbetare. Lär känna två av dem nedan.

Anna Berglund, associate – Bank & finans

Hur kom du i kontakt med Setterwalls?
Första kontakten var när jag deltog på ”En dag på Settterwalls” under min studieperiod. Ett av våra studentevenemang där vi bjuder in studenter till kontoret och presenterar olika verksamhetsgrupper och minglar med studenter. Ett superbra tillfälle att ställa alla dina frågor och få en bild av Setterwalls som arbetsgivare. Personerna som jag fick träffa då gjorde ett starkt intryck på mig och det kändes därför självklart vart jag skulle söka mig.

Hur har din resa på Setterwalls sett ut?
Jag har spenderat längst tid i vår M&A-grupp där jag trivdes väldigt bra och tyckte att arbetet var riktig kul! M&A-gruppen ger dig bra förutsättningar att lära känna hela byrån och alla som arbetar här eftersom du ofta samarbetar med andra verksamhetsgrupper. Jag har även alltid haft ett intresse för bank och finans så när det fanns en plats där var jag nyfiken att testa på det. Fördelen med en stor fullservicebyrå är att du har möjlighet att testa olika verksamhetsområden för att bredda dig och hitta vad som passar dig bäst. Nu har jag arbetat i vår bank- och finansgrupp i drygt ett halvår och trivs hur bra som helst både med personerna i gruppen och med arbetsuppgifterna.

Vad har varit roligast under de första åren som associate?
Att lära känna alla som arbetar på kontoret, helt klart! Det är roligt att få arbeta tillsammans med skickliga och härliga kollegor, men utöver själva arbetet har vi också en massa festliga aktiviteter tillsammans. Det är allt ifrån frukostar, luncher, resor, konferenser, träningsaktiviteter och utbildningstillfällen.

Att arbeta på en byrå med högt tempo gör att jag känner att jag utvecklas i varje projekt och för varje dag. Det känns både roligt och inspirerande.

 

”Jag har alltid känt att alla på Setterwalls behandlas lika och med samma respekt. Det är en av de viktigaste anledningarna till att jag blev delägare just här.”

Jessica Schönning, delägare – Fastighetsrätt

Hur såg din resa ut till att bli delägare?
Redan i termin 3 blev jag rekommenderad att söka studentjobb på Setterwalls. Jag arbetade sedan extra på Setterwalls under resten av studietiden. Efter examen började jag arbeta på Setterwalls innan jag satt ting på Stockholms tingsrätt. Att börja på Setterwalls är ett beslut jag aldrig har ångrat. Det är snart 15 år sedan idag. Sedan dess har jag hunnit med att få tre barn, Mira, Klara och Axel. När jag var föräldraledig för tredje gången funderade jag mycket på livet och vad jag ville med min karriär. Jag kom fram till att jag verkligen älskar mitt jobb som advokat och rådgivare. Jag älskar att fortfarande få knäcka juridiska frågor men allra mest älskar jag att få ge råd och hjälpa människor. Vidare tycker jag att ledarskap är särskilt roligt och jag älskar att se medarbetare utvecklas.

Vad gör Setterwalls unikt, varför är du delägare just här?
Jag är delägare på just Setterwalls eftersom det alltid har varit en härlig stämning här. Jag har svårt för hierarkier och människor som behandlar människor olika beroende på vem de är och vilken titel de har. Jag har alltid känt att alla på Setterwalls behandlas lika och med samma respekt. Det är en av de viktigaste anledningarna till att jag blev delägare just här.

Jag vill se att Setterwalls fortsätter sträva efter att ständigt bli bättre såväl för klienter som medarbetare. Jag vill att vi fortsätter arbeta med ledarskapsfrågor och ser till att vara en arbetsplats där alla trivs, mår bra och känner att de verkligen utvecklas som jurister men också som människor. Att vi ska vara en modern byrå där det är självklart att man ska kunna kombinera arbete med familj.

”När jag får tårar att bli skratt har jag lyckats bra”

postat i: Bloggen | 0

En hel del tårar, men än mer glädje. Så beskriver Joel sitt jobb som handläggare. Hos Kronofogden får han nytta av sitt samhällsintresse och sin vilja att hjälpa, oavsett vem som frågar.

Det går sällan en kväll utan att Joel tittar på Rapport i SVT 1 både klockan 18.00 och 19.30. Hans sambo har ibland svårt att dela det inbitna intresset, men för Joel är det enkelt.

– Jag har alltid varit intresserad av lag och rätt – att följa med i samhällsdebatten är ett måste för mig. Att läsa juridik låg därför nära till hands och redan under studietiden hade jag siktet inställt på ett jobb inom offentlig sektor.

 

Inte som på tv

När han tittar tillbaka på den första tiden på Kronofogden kan han konstatera att jobbet inte riktigt är som han hade föreställt sig.

– Jag är placerad i Sundsvall, men arbetar nästan uteslutande mot medborgare i Stockholm. Det innebär att jag sköter all kontakt via telefon och mejl. Visst har jag kollegor som är ute på fältet, men det är inte som i den brittiska tv-serien Can’t pay? We’ll take it away! säger Joel och skrattar.

 

Hjälpa två sidor

En sak som blivit tydlig för Joel är att hans arbete väcker känslor. Hamnar han intill en ny bekant på en middag får han ofta frågor.

– Det är roligt! Jag får då och då berätta att vi inte är en myndighet som ”tar pengar”. Vårt uppdrag är att hjälpa den som har en skuld att betala tillbaka den, samtidigt som vi hjälper den som ligger ute med pengar att få tillbaka dem. Det är två sidor och båda är lika viktiga.

 

Livsöden och varma hjärtan

Som handläggare möter han medborgare i olika åldrar och med olika bakgrunder.

– Nyligen pratade jag med en kvinna som haft löneutmätning i många år. Hon var ledsen när hon ringde, men när jag berättade att om hon fortsätter att betala av i samma takt och inte får nya skulder så kommer hon vara skuldfri om drygt två år. I sammanhanget var det en kort tid och hon blev så glad. Det gjorde även mig varm i hjärtat.

 

Fakta

Namn: Joel

Titel: handläggare

Avdelning: verkställighet

Bakgrund: fil.kand i juridik från förvaltningsjuridiska programmet, Mittuniversitetet. Har tidigare arbetat som säljare.

Gernandt & Danielsson

postat i: Bloggen | 0
Välkommen till en stor byrå i mindre format

På Gernandt & Danielsson får du den stora byråns alla fördelar. Du får arbeta med stora och komplexa ärenden, i nära samarbete med några av Sveriges högst ansedda affärsjurister. Samtidigt är byrån inte större än att alla känner alla.

Det finns många anledningar till varför vi trivs på G&D. Tillsammans har vi enats om att vår unika företagskultur vilar på tre pelare; vi strävar efter perfektion, vi investerar i dig och vi gör det tillsammans.

Vi strävar efter perfektion

Vi har agerat rådgivare i flera av de största och mest komplexa transaktionerna och tvisterna som förekommit i Sverige. För att överträffa våra klienters höga förväntningar måste vi leverera juridisk rådgivning på toppnivå. Det är på den grunden vi har byggt vårt goda rykte, som kontinuerligt bekräftas i oberoende nationella och internationella rankningar. Tillsammans är vi stolta över att ha ett klientfokus som karaktäriseras av högsta kvalitet, lojalitet och tillgänglighet.

Vi investerar i dig

Våra medarbetare är byråns mest värdefulla tillgång och kärnan i vårt erbjudande är vår förstklassiga professionella utbildning. Anledningen är enkel; vi vill att du ska utvecklas maximalt som affärsjurist. Du får från första dagen arbeta med stora, komplexa och internationella ärenden tillsammans med några av Sveriges högst rankade affärsjurister. Eftersom våra projektteam är små och sammansvetsade kommer du arbeta nära Partners och andra erfarna jurister direkt. Vi uppmuntrar dessutom alla unga jurister att arbeta med flera verksamhetsområden parallellt, inte bara ett. Vi tror att det ger dig den bästa möjliga starten på din karriär. Din professionella utveckling kommer att belönas med mycket konkurrenskraftiga anställningsvillkor.

Vi gör det tillsammans

Varje medarbetare är avgörande för att vi ska kunna nå vår vision. Hos Gernandt & Danielsson får du ta del av en arbetsmiljö som kännetecknas av sin starka laganda och inkluderande kultur. Hos oss finns det plats att stå ut som individ och bygga personliga relationer med varje enskild medarbetare. Genom att medvetet växa organiskt och framförallt rekrytera jurister direkt från universiteten har vi lyckats behålla och förstärka vår unika företagskultur. 

Upptäck fördelarna med att jobba på en stor byrå i ett litet format. Läs mer om oss och dina möjligheter på karriar.gda.se. Vid frågor är du varmt välkommen att kontakta vår Talent Development Counsel, Johanna Lindholm, på johanna.lindholm@gda.se.

Vill du arbeta med mänskliga rättigheter i Sverige?

postat i: Bloggen | 0

Centrum för rättvisa står upp för individen genom att driva rättsprocesser och delta i debatten om rättighetsfrågor. Genom Centrum för rättvisas studentprogram får du som juriststudent möjlighet att engagera dig för mänskliga rättigheter i Sverige. Vi erbjuder sommarnotarietjänster, praktikplatser och spännande utbildningar. I reportaget berättar några av våra engagerade studenter om tiden på Centrum för rättvisa.

Centrum för rättvisa är en ideell och oberoende aktör med uppdrag att värna enskildas grundläggande fri- och rättigheter i Sverige. Det gör vi genom att kostnadsfritt ställa upp som juridiskt ombud för enskilda i viktiga rättsfall mot staten och kommunerna. 

Till exempel kan det handla om att vi hjälper enskilda att försvara sig mot olagliga kommunala beslut om tvångsinlösen av bostadsfastigheter, felaktiga ingripanden mot småföretagare eller orimliga utvisningsbeslut av arbetskraftsinvandrare. På så sätt hjälper vi enskilda att få tillgång till rättvisa och upprättelse, samtidigt som vi bidrar till vägledande domstolsavgöranden som kan hjälpa enskilda i liknande fall.

Centrum för rättvisa har sedan starten år 2002 drivit hundratals fall för enskilda som fått sina grundläggande fri- och rättigheter överträdda. I de allra flesta fallen har våra klienter fått rätt och vi har vunnit 19 gånger i de högsta juridiska instanserna, varav nio gånger i Högsta domstolen. 

Ett starkt skydd för individens fri- och rättigheter kräver lagstiftning och prejudikat, men också en juristkultur där sådana värden respekteras. En viktig del i Centrum för rättvisas verksamhet är därför att anordna utbildning för juriststudenter i konstitutionella frågor.

Uppsatspraktik

Varje år tar Centrum för rättvisa emot cirka 50 studenter som praktikanter, sommarnotarier och som deltagare i vårt fri- och rättighetsinternat.

 Under sin sista termin på juristprogrammet gjorde Daniel Shin praktik på Centrum för rättvisa:

 – Som praktikant fick jag en konkret inblick i hur enskilda kan driva rättsprocesser när de drabbats av rättighetskränkningar. Det är ett perspektiv som jag har saknat under utbildningen, som är mer teoretiskt upplagd. Jag kommer att ta med mig många viktiga insikter från tiden på Centrum för rättvisa till yrkeslivet, säger Daniel Shin.

Fri- och rättighetsinternat

 Centrum för rättvisas sommarkonferens, fri- och rättighetsinternatet, är höjdpunkten i studentverksamheten och anordnas varje sommar sedan 2004. Ett 30-tal juriststudenter får, helt kostnadsfritt, under fyra dagar möjlighet att uppleva en unik mötesplats för rättighetsengagerade studenter, advokater, forskare och debattörer.

På internatet deltar studenter från samtliga juristutbildningar i Sverige. Olivia Möller deltog på internatet förra sommaren:

– Det bästa med internatet var att få träffa några av Centrum för rättvisas klienter. Att läsa rättsfall är en sak, men att få träffa individerna bakom och höra deras upplevelser gjorde fallen mer levande. Sen var föreläsningarna också otroligt inspirerande. Hela internatet var mycket givande och jätteroligt, säger Olivia Möller.

Sommarnotarietjänster

Varje sommar har två juriststudenter möjlighet att göra sommarnotarietjänst hos Centrum för rättvisa. Under perioden jobbar notarierna med att driva ett projekt på ett område där våra jurister har identifierat ett problem. Flera av Centrum för rättvisas kända rättsfall har kommit fram i olika sommarprojekt, till exempel fallen om kompetensutvisningarna.

I somras var Henrietta Cahn sommarnotarie hos oss:

– Under min tid på Centrum för rättvisa fick jag tillsammans med en annan sommarnotarie självständigt driva ett granskningsprojekt med koppling till egendomsskyddet. Det var spännande och givande att få göra ett djupdyk i ett nytt rättsområde som rörde enskildas grundläggande fri- och rättigheter – och att få bli lite av en expert på det ämnet, säger Henrietta Cahn.

Uppsatsstipendium

För att uppmuntra och uppmärksamma studier av fri- och rättigheter delar Centrum för rättvisa varje år ut Midander-Lönnstipendiet om 25 000 kronor. Stipendiet grundades år 2007 och är uppkallat efter Josefine Midander och Cecilia Lönn, som Centrum för rättvisa företrädde i sitt första mål i Högsta domstolen år 2006. 

Stipendiet delas ut till den nyexaminerade jurist som skrivit den bästa examensuppsatsen som handlar om fri- och rättigheter eller konstitutionell rätt.

 

Vill du arbeta med några av Sveriges mest intressanta rättsprocesser som stärker individens fri- och rättigheter?

Genom praktikplatser och sommarnotarietjänster, sommarinternat, stipendium och andra studentaktiviteter vill Centrum för rättvisa uppmuntra och inspirera morgondagens jurister att engagera sig för rättsstatens principer. 

Följ oss på Instagram (@centrumforrattvisa) för att inte missa våra evenemang och jobb för juriststudenter!

Lantmäteriet

postat i: Bloggen | 0

Fotograf: Petter Karlberg

 

Hej!

Jag heter Daniel, och arbetar som jurist på Lantmäteriet. Lantmäteriet är en arbetsgivare som erbjuder utmanande och varierande arbetsuppgifter och möjligheter – både för jurister som befinner sig i början av sin karriär och för jurister som jobbat många år. 

Jag läste juridik i Umeå och tog min examen 2013.  Efter det satt jag ting vid Ångermanlands tingsrätt och halkade sedan in på mitt nuvarande arbete på Lantmäteriet. Lantmäteriet har ca 50 kontor och jag arbetar på kontoret i Härnösand. Där finns även arbetsuppgifter inom fastighetsbildning. Det är ett annat område där Lantmäteriet anställer jurister regelbundet. På fritiden gillar jag att läsa och vidareutveckla mig själv.

Inom Lantmäteriet arbetar jag på den del som kallas för Fastighetsinskrivningen. Det är den del av Lantmäteriet som sysslar med att registrera lagfarter, inteckningar och nyttjanderätter i fastighetsregistret. 

Fastighetsinskrivningens jurister sysslar med allt mellan himmel och jord – bl.a. hjälper vi handläggare på myndigheten med juridisk rådgivning, tar fram utbildningar, deltar i nya projekt för att säkerställa att de är förenliga med lag, företräder myndigheten när våra ärenden överklagas eller vid indrivning av fordringar och tar fram rättsutredningar.

Nu tänker du kanske att det ser ut att vara enkla juridiska frågor en sysslar med men så är det inte. Eftersom antalet ärenden vi hanterar är många så uppkommer det ofta knepiga juridiska frågeställningar. 

 

Exempel på frågor vi kan stöta på: 

Ex. En tysk medborgare dör och efterlämnar en fastighet som ligger i Sverige till sin tyska dotter – tysk lag är tillämplig. Vad säger i sådana fall tysk rätt om rätten till arv?

Ex. Lagfart har beviljats efter att ett bolag köpt en fastighet. Bolaget kommer överens med säljande bolag om att ändra avtalet – priset ska sättas ned. Kan uppgifterna i fastighetsregistret ändras? Kan stämpelskatten ändras?

 

Arbetet som jurist på fastighetsinskrivningen är varierande, och passar dem som vill jobba med många olika sorters frågor varje dag.

Våra jurister har mycket varierande bakgrund, och inkluderar förutom jurister med erfarenhet som åklagare och rådmän även jurister som befinner sig tidigare i karriären – kanske kan du bli en av dem?

Daniel Malm

Cirio

postat i: Bloggen | 0

Cirio etablerades 2019, men har en historia som sträcker sig tillbaka till 1918. Med 130 anställda har vi idag den kapacitet och kompetens som krävs för att ta innovativ legal rådgivning till en ny nivå.

Vår målsättning är att forma den juridiska infrastrukturen för framtidens näringsliv och samhälle. Tankeledarskap i hur verksamhets- och samhällsreglerna utvecklas som ett svar på den fjärde industriella revolutionens turbulenta förändringar är därför en central del av vårt erbjudande. Vår expertis och spetskompetens ligger i transaktioner, till exempel företagsförvärv, publik M&A och bank & finans, innovationsbringande samarbeten, såsom relationsbaserade kontrakt och Vested, affärsstrategi och affärsstöd, till exempel IP, konkurrensrätt, offentlig upphandling och dataskydd, samt särskilda situationer, såsom tvistelösningar, compliance och konkurser.

Cirio som arbetsplats

I och med vår historia har vi både en förändringsvillighet och nystartskänsla tillsammans med en redan etablerad organisationsstruktur. En stor del av Cirios framgångar beror på vår kultur och våra grundläggande värderingar.

Vi vågar vara annorlunda. Vi valde att göra något nytt och är idag en advokatbyrå med syfte att forma den juridiska infrastrukturen för framtidens näringsliv och samhälle.

Vi älskar det vi gör. Vi har stort engagemang och passion med driv att leverera enastående resultat som skapar värde.

Vi sätter människan i centrum. Vi sätter alltid människan först, och skapar genom det förtroende och långsiktiga engagemang. Vi tar ansvar och strävar efter att driva vår bransch mot ett mer hållbart och långsiktigt tänkande.

De biträdande juristerna hos oss beskriver att de tidigt får utvecklas och ta eget ansvar – vilket vi tror är grunden till både utveckling och den anställdas trivsel och självkänsla på arbetet.

Ansökan för sommarnotarieperioden 2021 öppnades 1 november. Vill du få mail när vi lägger ut en annons kan du connecta med oss på vår karriärsida.

För att ta del av mer om oss finns vi på:
Linkedin: Cirio Law Firm
Instagram: @Ciriolawfirm Hemsida: Cirio.se
Karriärsida: Career.cirio.se

Hanna Lordh, medarbetare på Tax & Legal, skriver om sin yrkesroll:

postat i: Bloggen | 0

Hej! Jag heter Hanna Lordh och har arbetat på Deloitte, och vår avdelning Tax & Legal, sedan januari 2019. Jag tänkte förklara hur jag hittade Deloitte, vad jag arbetar med på tjänsteområdet Global Employer Services (GES) och vilken typ av uppdrag jag kan ha. Häng med vet jag!

Hur hamnade jag på Deloitte?

Som väldigt många andra i sluttampen av studierna satt jag framför jobbannonser och funderade på vad jag ville göra med mitt liv. En kompis hade precis börjat på Deloitte och beskrev kulturen som ”härlig, högt i tak och reko”. Toppen tänkte jag och tog mig till Deloittes rekryteringssida. Jag hittade en annons för avdelningen Tax & Legal och fastnade för beskrivningen av tjänsteområdet Global Employer Services (GES) och sökte tjänsten. Efter en intensiv rekryteringsdag med intervjuer och case i oktober 2018 rekryterades jag och började i januari 2019 på Deloitte i Stockholm. Hittills är jag väldigt nöjd med mitt val!

Vad innebär Global Employer Services?

Idag är det vanligt att företag som finns i flera länder sänder sina medarbetare på kortare affärsresor mellan länderna, eller längre uppdrag där även familjen följer med. Förutom ny kultur, ny skola, ny arbetsplats och nya vänner tillkommer exempelvis frågor om i vilket land man ska fortsätta pensionsspara, vara socialförsäkrad, få tillgång till sjukvård och betala skatt. Dessa frågor hjälper vi på GES till med!

Genom att tillämpa intern lagstiftning, och så kallade dubbelbeskattningsavtal som finns mellan länder, gör vi bedömningar i hur arbetsinkomst, kapitalinkomst eller andra typer av inkomster ska beskattas i respektive land – ofta tillsammans med våra Deloitte-kollegor i andra länder.

På GES finns även arbetsgrupper som arbetar med lönehantering av anställda som reser mellan länder, migrationsfrågor för att se till så rätt uppehåll- och arbetstillstånd finns och en grupp som arbetar med individdeklarationer och relaterade frågor. Varje vår har vi nämligen vår högsäsong där vi, på uppdrag av olika företag, gör företagets anställdas deklarationer i Sverige och i ett eller flera länder till, för att se till att inkomst inte dubbelbeskattas och att företaget har gjort rätt gentemot myndigheter i de aktuella länderna.

Förutom GES och individrelaterade frågor finns det affärsområden inom Tax & Legal som arbetar med privatpersoner, fåmansbolag, stora och små bolag, traditionella affärsjuridiska frågor, M&A, Transfer Pricing och indirekta skatter (moms). Nu har vi även en avdelning, Tax Management Consulting, som fokuserar på tekniska  lösningar och processer hos företag för att bolagen på ett smidigt och korrekt sätt ska kunna hantera skatterelaterade frågor och rapporteringar i enlighet med inhemska lagar och regler. Som ni hör har vi ett stort spann av olika inriktningar av tjänster vilka finns för att underlätta för företag som har någon typ av internationell koppling.

Vad betyder det att arbeta med frågor som har internationell koppling?

Jag har i princip dagligen kontakt med våra internationella kollegor på Deloittekontor runt om i världen för att stämma av hur en specifik individ eller ett specifikt företag hanteras i just det landet. Vi har möten, i dagsläget via olika digitala forum, med företagen vi är anlitade av alternativt med den anställde som antingen ska komma till Sverige för att arbeta eller lämna Sverige för utlandsarbete, för att gå igenom hur situationen ser ut och vad man behöver tänka på och arbeta med.

Har vi bara möten tänker du?
Nej såklart inte! Vi gör bland annat olika typer av utredningar och assisterar med ansökningar till olika myndigheter. För tillfället planerar jag och tre kollegor ett utbildningspass vi ska hålla för en av våra klienter – en otroligt rolig uppgift!

Hoppas att du tycker att mitt jobb låter intressant!
Hälsningar Hanna

Läs mer om Tax & Legal och våra olika tjänsteområden på www.deloitte.se/student
Se våra lediga jobb på www.deloitte.se/ledigajobb

Global advokatbyrå med samhällsansvar

postat i: Bloggen | 0

Linklaters är en global affärsjuridisk byrå som erbjuder juridisk rådgivning till världsledande företag, finansiella institutioner och organisationer i de allra mest komplexa transaktionerna och affärerna. Med kontor strategiskt placerade i världens alla stora affärs- och finanscentra har vi möjlighet att erbjuda en unik service till våra klienter runt om i hela världen. Våra jurister har tät kontakt med sina internationella kollegor i sitt dagliga arbete, och erbjuds möjligheten att åka på secondment utomlands, antingen till ett annat av våra andra kontor eller till en klient. Vi på Linklaters är dock stolta över att inte enbart vara världsledande när det kommer till rådgivning och innovation, utan också över att vara kända för vårt arbete med sociala frågor – både på hemmaplan och utomlands.

Ett av våra fokusområden i verksamheten är corporate social responsibility (CSR). För oss är det viktigt att ha en positiv inverkan på samhället och ta ett samhällsansvar som sträcker sig vidare än juridiken. Utöver att ge ekonomiskt stöd till humanitära insatser går vårt CSR-arbete i huvudsak ut på att erbjuda stöd till ideella organisationer och föreningar som arbetar med att främja sociala rättigheter. Vi fokuserar på tillgång till utbildning för barn och ungdomar och utsatta grupper, för att ge dem möjlighet och förutsättningar att själva kunna påverka och forma sin framtid.

På Stockholmskontoret bedriver vi ett långsiktigt samarbete med flera ideella organisationer. Bland annat erbjuder vi barn och ungdomar från utsatta områden möjlighet att delta i läxhjälpskvällar på vårt kontor i samarbete med Nolla Utanförskapet. Vi har även ett nära samarbete med organisationen 400Contacts där våra medarbetare kan bli mentorer åt nyanlända och stödja dem i deras ambitioner att exempelvis plugga vidare eller söka jobb. Vi gör även regelbundna studiebesök, bland annat till Mitt Livs Val, som jobbar med att inspirera och motivera nyanlända och ensamkommande ungdomar till fortsatta studier.

Utöver det bedriver vi ett omfattande pro-bono-arbete, exempelvis genom att utföra utredningar och jämförande studier av grundläggande rättigheter i Norden, såsom kvinnors rätt till preventivmedel, brottsoffers rätt till biträde vid rättegång och migranters legala rättigheter. Utredningarna används därefter för att driva rättsutvecklingen i andra delar av världen. Slutligen ger vi ekonomiskt stöd till flera organisationer, däribland Barncancerfonden, och deltar i evenemang som Spin of Hope och Run of Hope.

Ytterligare ett viktigt fokusområde för oss på Linklaters, både lokalt och globalt, är jämställdhet. För att främja jämställdheten mellan män och kvinnor utför vi många olika insatser: bland annat har vi utformat två kvinnliga ledarskapsprogram som riktar sig till kvinnor i olika stadier av karriären. Inom ramen för dessa program tilldelas kvinnliga deltagare från Stockholmskontoret och våra andra kontor externa coacher, som erbjuder deltagarna verktyg att sätta upp tydliga mål, knyta värdefulla kontakter och främja sin karriär på Linklaters. Ledarskapsprogrammen är en viktig del i att nå vårt mål med 50% kvinnliga delägare. Utöver jämställdhet mellan kvinnor och män arbetar vi även med annan mångfald såsom olika bakgrunder, nationaliteter, sexualitet etc.

Vårt mål, utöver att vara bäst i klassen när det kommer till juridisk rådgivning, är att vara en ansvarstagande och inkluderande arbetsplats där alla våra medarbetare erbjuds möjligheten att nå sin fulla potential och känna sig välkomna – oavsett vilket av våra kontor du arbetar på. Välkomna till oss på Linklaters!

Möt Michelle Rinaldo Iversen, biträdande jurist på DLA Piper

postat i: Bloggen | 0

”Jag började på byrån som uppsatspraktikant för snart två och sedan, och fortsatte sedan att arbeta som notarie vid sidan av studierna. Jag trivdes så bra på byrån och med kollegorna som nu blivit vänner, så efter examen kom jag tillbaka som biträdande jurist. Som nyanställd fick jag mycket ansvar redan från start, vilket var både skrämmande, spännande men också väldigt roligt och inte minst givande. Vi har dessutom väldigt roligt tillsammans och erbjuds många sociala aktiviteter – jag deltar bl.a. i vår veckovisa löpning och yoga – vilket gör att man snabbt lär känna kollegor i olika verksamhetsgrupper och avdelningar. Jag har hittat vänner för livet, det hade jag inte väntat mig! Men det var också kombinationen av affärsjuridik och det internationella som fick mig att välja DLA Piper. Varje dag arbetar jag med kollegor från hela världen och jag har även hunnit besöka kollegor på vårt kontor i München och Brisbane.Det är en enorm internationell plattform som öppnar upp många dörrar.”

Är du nyfiken på att veta mer om oss? Då hoppas vi att du tittar förbi vår digitala monter! Till
dess – välkommen att besöka dlapiper.se för att läsa mer om oss och karriärmöjligheterna
under studietiden.

Mannheimer Swartling

postat i: Bloggen | 0

Tillsammans blir vi ännu bättre – och har roligare

Vår övertygelse är att vi gör ett bättre arbete tillsammans. Att det bästa sättet att garantera våra klienter högsta kvalitet är att vi samarbetar och ställer byråns samlade kunskaper till varje klients förfogande. Tanken om samarbete är en utgångspunkt för vår affärsmodell. Idén är enkel – framgång ska gynna hela byrån snarare än den enskilda individen. Vi är den enda advokatbyrån i Sverige som tillämpar ”Pure Lockstep”. Essensen av det är att resultatet från verksamheten delas lika mellan byråns partners, och att övriga juristers ersättning helt och hållet baseras på erfarenhetsnivå. Med gemensamma mål som utgångspunkt behåller vi fokus på det som är viktigt. Vi är övertygade om att vårt arbetssätt gör oss till bättre kollegor och rådgivare – och det gynnar såklart byråns klienter. Modellen leder till en generös och prestigelös företagskultur där kunskap delas och sprids. Våra tre kärnvärden – laganda, kvalitet och affärsfokus – finns med i allt vi gör.

 

Viktigt för dig och för byrån

Utbildning och kunskapsutbyte genomsyrar hela vår affärsmodell och företagskultur. Vi drivs av att se våra medarbetare växa, och ger dig en unik grund för din professionella och personliga utveckling. För oss är individuell utveckling lika viktigt som utbildning inom juridik och affärer. Alla våra medarbetare ska känna att de utvecklas såväl personligt som professionellt.

Introduktion och utbildningsprogram

Nya medarbetare involveras i pågående ärenden från dag ett – givetvis med stöd och vägledning från faddrar och handledare. Alla jurister deltar i vårt utbildningsprogram, Professional Development Programme, PDP, som sträcker sig över de första sex åren på byrån. I programmet ingår både ämnesspecifika utbildningar inom juridik och ämnen som företagsekonomi, juridisk engelska, förhandlingsteknik, advokatetik, retorik, entreprenörskap och ledarskap.

Rotation, secondment och tjänstgöring utomlands

Det kan vara svårt att välja juridisk inriktning direkt när du börjar på byrån. Vi erbjuder därför rotation mellan olika verksamhetsgrupper som ett sätt att bredda dina juridiska kunskaper – en möjlighet som uppskattas och nyttjas av många. Våra jurister väljer dessutom ofta att vidareutvecklas genom till exempel tjänstgöring hos en klient (secondment), alternativt på något av våra utlandskontor. Oavsett vilken juridisk inriktning du så småningom väljer, ger vi dig en unik grund för din professionella och personliga utveckling.

 

Vi ser långsiktigt på verksamheten – och omvärlden

Vi arbetar aktivt med att vidareutveckla och integrera hållbarhet i hela vår verksamhet. Som stor aktör och som rådgivare har vi ett ansvar att driva frågor som är viktiga – inte bara för klienterna och den egna verksamheten, utan även för våra medarbetare och för samhället i stort.

Vi är övertygade om att vi kan bidra till en positiv samhällsutveckling genom en affärsmodell där hållbarhet är ett integrerat inslag. Dels genom vår rådgivning, dels genom att driva hållbarhetsfrågor såväl internt på byrån som ute i samhället (pro bono). Vi är stolta över att vi var den första affärsjuridiska byrån i Sverige som anställde en hållbarhetschef. Med vårt arbete formar vi vår omvärld. På byrån blir du snabbt en viktig länk mellan flera av näringslivets största spelare. Genom att hitta lösningar på komplexa juridiska problem löser vi konflikter och driver utvecklingen framåt. Vi integrerar frågor som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och anti-korruption i vår verksamhet. Med hög etisk och professionell standard i allt vi åtar oss värnar vi om en fungerande rättsstat. Det vi gör är meningsfullt – tillsammans gör vi skillnad.

Testa din förmåga i Business Law Challenge

postat i: Bloggen | 0

Testa din förmåga i Business Law Challenge

Juristprogrammet kan lära dig mycket, men den skicklige affärsjuristen behöver många fler färdigheter. För affärsjuristen är affären lika viktig som juridiken och mycket handlar om riskvärdering, affärsjuridisk analys, praktiskt avtalsarbete och affärsjuridiska förhandlingar. Business Law Challenge utmanar dig i just denna typ av praktiska kunskaper som juristprogrammet inte kan erbjuda. 

På grund av det rådande läget har vi i år valt att frångå det klassiska tävlingsupplägget, som ju till stora delar består av fysiska möten. Istället tar vi fasta på en av tävlingens mest uppskattade delar, nämligen utbildningen i affärsjuridik, och passar på att öppna upp den för landets samtliga juriststudenter. Det är en unik chans att förstå vad rollen som affärsjurist innebär i praktiken, och vi hoppas att så många som möjligt ska ta chansen!

Utbildningen i årets Business Law Challenge kommer att bestå av fyra digitala kurstillfällen under oktober och november, då erfarna affärsjurister kommer att föreläsa om affärsjuridisk analys och avtalsarbete – kunskaper som inte ingår i den traditionella universitetsutbildningen. Samtliga kursdeltagare får chans till ytterligare fördjupning och praktisk utbildning genom att kandidera till en sommarnotarietjänst hos Lindahl sommaren 2021.

Anmälan

För att delta vid utbildningarna registrerar man sig via utbildningsportalen med namn, mailadress, telefonnummer, universitet och terminstillhörighet. Där kommer också utbildningarna och kunskapstesterna att finnas tillgängliga.

Fyra utbildningstillfällen

20 oktober kl. 09.00

Affärsjuridisk analys del 1 – Affärsjuristens arbete i förvärvsprocessen

Föreläsare: Sten Gejrot och Ida Andersson

 

21 oktober kl. 09.00

Affärsjuridisk analys del 2 – Affärsjuristens arbete vid avtalsförhandling

Föreläsare: Sten Gejrot och Ida Andersson

 

3 november kl. 09.00

Affärsjuristens avtalsarbete del 1 – Vägen till börsen

Föreläsare: Monica Lagercrantz och Dennis Westermark

 

4 november kl. 09.00

Affärsjuristens avtalsarbete del 2 – Att vara noterad

Föreläsare: Monica Lagercrantz och Dennis Westermark

Utbildningspassen är ca 40 min. Vid samtliga tillfällen kommer det finnas möjlighet att ställa frågor via en live-chatt. Skulle du missa en utbildning kan du ta del av materialet i efterhand fram till den 8 november. Detta gäller även de frivilliga kunskapstesterna.

Frivilliga kunskapstest och möjlighet till fördjupad praktisk utbildning

I anslutning till varje utbildningstillfälle får deltagarna möjlighet att testa sina kunskaper i ett frivilligt kunskapstest. Testerna är dock obligatoriska för alla som kandiderar till den fördjupade praktiska utbildningen i form en sommarnotarietjänst hos Lindahl sommaren 2021. I samband med det sista testet krävs också en kort motivering till varför man kandiderar till tjänsten. Fem av de studenter som genomfört samtliga kunskapstest med gott resultat och visat intresse för sommarnotarietjänsten kommer att få chansen att presentera sig närmare för Lindahl i ett digitalt möte. Därefter utses den student som erbjuds sommarnotarietjänsten.

De fem kandidaterna kommer att utses den 10 november. Då annonseras också alla rätta svar. 

 

Läs mer och registrera dig via www.businesslawchallenge.se

Är du också en dynamisk, lyhörd och högpresterande lagspelare som vill vara med och göra skillnad?

postat i: Bloggen | 0

Cederquist är en av Sveriges främsta affärsjuridiska byråer och erbjuder specialistkompetens inom de flesta affärsjuridiska områden. Vi är idag över 150 medarbetare, varav 100 jurister, som sitter på ett kontor i centrala Stockholm. 

Vår organisation och verksamhet drivs som ett true partnership och vi är glada över att kunna kalla oss ett värderingsstyrt företag där alla arbetar tillsammans mot ett tydligt och gemensamt mål. Som jurist hos oss är du redan från dag ett en av våra viktigaste tillgångar. Vår företagskultur bygger på flera hörnstenar, en av dem är ett kontinuerligt kunskapsutbyte och ett samarbete som löper genom hela vår organisation. 

Vi värderar kompetensutveckling och erbjuder ett gediget karriär- och utvecklingspaket. Vi arbetar fokuserat med digitalisering, jämställdhetsfrågor och att erbjuda våra medarbetare en modern arbetsplats där du får alla förutsättningar att utvecklas till en skicklig affärsjuridisk konsult. 

Är du också en dynamisk, lyhörd och högpresterande lagspelare som vill vara med och göra skillnad? Bilda dig en egen uppfattning på plats, vi erbjuder flera möjligheter att redan under studietiden få in en fot i vår organisation och se hur vi har det. Sök till vår studentpool, talangpool, CQ Recruitment Days eller våra sommarnotarietjänster. Besök vår karriärsida cederquist.se/karriar eller hör av er till vår Talent and People Partner Sofie Bachmann (+46 739 60 66 19, sofie.bachmann@cederquist.se) för att få veta mer. 

Följ oss gärna i sociala medier 

Instagram: @cederquist 

https://instagram.com/cederquist/ 

Facebook: @cederquist 

https://www.facebook.com/cederquist.se 

LinkedIn: Advokatfirman Cederquist: 

https://www.linkedin.com/company/advokatfirman-cederquist

Juristens dag släpper utställare

postat i: Bloggen | 0

Idag är en stor dag! Från och med klockan 14:00 kommer vi släppa de utställare som kommer vara delaktiga i årets upplaga av Juristens dag.

Här på bloggen kommer lite mer utförliga inlägg från företag och myndigheter. Håll utkik både här på bloggen och på våra sociala kanaler för att få veta mer om de företag och myndighet som deltar i år!

Juristens dag söker arbetsgrupper

postat i: Bloggen | 0
Vi söker just nu drivna, innovativa och härliga studenter som är intresserade av att vara med och bygga upp Juristens dag 2020. I och med att projektet i år ska genomföras digitalt så har vi nya spännande utmaningar framför oss.

 

MÄSSANSVARIGA

Mässansvariga kommer att få hålla ett extra öga på det digitala forumet, obs inga extra kvalifikationer krävs, utan bara en hjälpande hand. Gruppen kommer även att få arbeta med Mässkatalogen där alla utställare och gästföreläsare kommer att presenteras. Det kommer att handla om en del marknadsföring men även en hjälpande hand till oss i PA med planering och bollande av idéer.

Ansvarsområde: Praktiska utförandet av mässan, kontaktsamtal och mässkatalog.
Vi söker dig som är: Strukturerad, driven och lösningsorienterad.

 

LOGISTIK- OCH MÅLTIDSANSVARIGA

Här söker vi en grupp studenter som har ett öga för att se vad som behöver göras och som kan fatta snabba beslut på plats. Några event kommer att äga rum på universitetet, inom ramarna för Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att denna grupp kommer att ansvara över logistiken på plats. Er uppgift kommer att bestå av allt från att boka salar, hämta fika till att ha direkt kontakt med gästföreläsare, sammanställa frågor m.m.

Ansvarsområde: Logistik, måltider och god stämning.
Vi söker dig som: Har många bollar i luften och tycker om fika.

 

FÖRETAGSANSVARIGA

Denna grupp kommer att sköta kontakten med alla utställare. I och med att vi kör på en digital mässa detta år kommer det att vara mycket frågor som behöver besvaras och därmed behöver ni vara tillgängliga. Arbetet kommer att handla om att samla ihop information om företagen som ska presenteras i marknadsföringen, hjälpa utställarna att förstå hur deras tid på mässan ska disponeras och framförallt ha en löpande kontakt med utställarna under hösten. 

Ansvarsområde: Personlig kontakt med utställare, förmedlare och mottagare av information
Vi söker dig som: Har notiser på mailen och svarar fort.

 

ANSÖKNINGSINFORMATION

Vi vill belysa att detta år är ett utmärkt år att engagera sig eftersom ni tillsammans med oss får vara med att planera allting från start och det kommer att sätta vår problemlösning och kreativitet på prov. Att vara delaktig i Juristens dag ger nya kontakter, både på programmet och bland framtida arbetsgivare. Att arbeta med Juristens dag är ett lysande inslag på ditt CV och vi lovar att vi kommer att ha det riktigt roligt tillsammans på vägen! 

  • Ansökan öppnar måndagen den 7 och stänger den 19 september. 
  • Maila en kort beskrivning om dig själv, vilken post du söker och om du söker tillsammans med någon till projektansvariga@juristensdag.se 
  • Alla blir kallade till intervju 

JURISTENS DAG 2020 BLIR DIGITAL

postat i: Bloggen | 0

Arbetet med Juristens dag 2020 har varit igång ett längre tag och vår förhoppning har varit att kunna genomföra eventet så som vi alla är vana vid – men vi prioriterar såklart utställarnas och besökarnas hälsa framför allt. För att Juristens dag 2020 ska genomföras på ett tryggt sätt för samtliga inblandade har Juridiska föreningens styrelse tagit beslutet att Juristens dag 2020, den 2 och 3 december, kommer att genomföras digitalt.

Juristens dag 2020 kommer att genomföras på ett sätt som det aldrig tidigare har gjorts. Under hösten kommer vi söka innovativa studenter som, tillsammans med oss, uppfinner hjulet.

Mer information kommer och vi hoppas att ni ser fram emot detta lika mycket som vi gör!

Juristens dag 2020 – Äntligen är vi igång

postat i: Bloggen | 0

Hej!

Den senaste tiden har varit en stor omställning för oss alla på grund av den rådande situationen men trots detta har arbetet inför årets Juristens dag påbörjats för fullt. Våra projektansvariga Viola Olsson, Jenny Perers och Johanna Olsson är tillsatta samt marknadsansvariga Towa Björnfot, Ebba Häggström och Felicia Sandvik. Just nu sker all planering på distans men vi hoppas på att kunna ha fysiska möten till hösten, när allt drar igång på riktigt, om situationen tillåter det. Till hösten kommer vi söka personer till de resterande arbetsgrupperna och vi hoppas att just DU söker.  

 

Vi ser fram emot att göra Juristens dag 2020 till något minnesvärt för alla inblandade och vi kommer att uppdatera både hemsidan, bloggen samt sociala medier under höstens gång. 

 

Vi hoppas att ni får en jättefin sommar så ses vi till hösten!

Nordia Law

postat i: Bloggen | 0

Vill ni veta hur det är att arbeta med landets största eko-mål eller hur det är att hantera juridiken efter en av Sveriges största skogsbränder? Kom förbi vår monter så berättar vi.

Cederquist

postat i: Bloggen | 0

För att kunna vara en modern och ledande advokatbyrå tror vi att nyckeln är att ha passionerade medarbetare som vill mer och som vill vara med och utveckla både sig själva, sina kollegor och Cederquist i sin helhet till en bättre och mer modern arbetsplats. Cederquists vision är därför att vi gör skillnad, för varandra och för våra kunder.

På Cederquist tror vi att det är bäst att bilda sig en egen uppfattning på plats, hos oss finns därför flera möjligheter att redan under studietiden få in en fot i vår organisation och skapa en egen relation till oss. Vi erbjuder studenter flera möjligheter att med egna ögon få ser hur det går till bakom kulisserna på Cederquist; studentpoolen, talangpoolen, CQ Recruitment days och sommarnotarietjänster. Kvällen innan Juristensdag bjuder vi in till mingel och en spännande paneldiskussion med möjlighet att ställa alla frågor du kan tänka dig till våra CQare på plats. Anmälan sker till JF!

Besök även vår monter under Juristdagarna 2019 för att höra mer, få ditt exemplar av nya CQ Magazine och uppleva våra härliga lokaler genom ett par VR-glasögon!

Jurist på Mannheimer Swartling – Associates berättar

postat i: Bloggen | 0

Klara Holm, Associate, fastighetsrätt

Det var några veckor som sommartrainee som motiverade mig att söka arbete på Mannheimer Swartling, och som trainee försvann min bild av den ”typiska” affärsjuristen.

På byrån mötte jag i stället en väldigt blandad skara personer. Det som förenade dem var helt enkelt att de tyckte om juridik och ville ha ett omväxlande och stimulerande arbete, precis som jag.
Fastighetsgruppens uppdrag är både roliga och varierande. Medan fastighetstransaktioner är mer ”business” är frågor om till exempel hyra eller plan- och bygglagen mer ”juridiktunga”.

Att alla partners delar lika på vinsten och att alla jurister med samma ”byråålder” får samma ersättning låter kanske inte så speciellt, men affärsmodellen – Pure Lockstep – påverkar hela den interna kulturen på byrån. För mig är det jätteviktigt att ha trevligt på min arbetsplats och att det inte är onödig internkonkurrens kollegor emellan, vilket Pure Lockstep bäddar för.

Som student kan det vara lätt att tänka att det bara är en själv som ska passa för arbetsgivaren, men det är ju faktiskt också så att arbetsgivaren ska passa för en själv.

Jesper Silow, Associate, entreprenadrätt

Efter studietiden var Mannheimer Swartling mitt förstahandsval, men just då var intresset tyvärr inte besvarat.

Efter tingstjänstgöring, en internationell master och några år på en annan byrå med specialistinriktning mot ett tillväxtområde, samt inte minst löpande kontakter med HR-avdelningen fick jag äntligen napp!
Även om man inte hamnar där man tänkt direkt finns det väldigt goda möjligheter att bygga en kompetensprofil som gör att man kommer dit tids nog.

Kollegorna på byrån förtjänar definitivt ett särskilt omnämnande. Alla är oerhört trevliga, ödmjuka och ambitiösa. Entreprenadjuridik är dessutom väldigt roligt. På grund av hur branschen ser ut kan vi ofta göra mycket stor skillnad med enkla medel, såväl inom tvistesituationer som vid upphandlingar av entreprenadprojekt.

DLA Piper

postat i: Bloggen | 0

DLA Piper är en av världens största internationella advokatbyråer med kontor i över 40 länder i Amerika, Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Oceanien. Vi är en fullservicebyrå som erbjuder specialistkompetens inom alla delar av affärsjuridiken.

På vårt Stockholmskontor är vi idag ca 170 medarbetare. Som jurist på DLA Piper arbetar du över gränserna med kollegor världen över. Utbildningsprogram, secondments, pro bono-arbete och konferenser är återkommande inslag i vår vardag dels för att fördjupa samarbetet mellan kontoren och dels för att vi ska utvecklas i rollen som affärsjurister. Vår kultur är prestigelös och kännetecknas av stark gemenskap och god stämning. Vi värdesätter samarbete och fokuserar på att leverera resultat med hög kvalitet för att tillsammans driva byrån framåt.

Under studietiden erbjuder vi tjänster som sommarnotarie, vinternotarie, uppsatspraktik och extrajobb. Madeleine Lyth Segerman, tidigare student vid Umeå universitet och sommarnotarie 2019, berättar hur hon hamnade på DLA Piper och hur hon upplevt tiden hos oss:

Jag har tidigare arbetat på DLA Piper som kontorsassistent och vinternotarie. Under min tid på byrån har jag trivts väldigt bra varför det kändes jättekul att komma tillbaka som sommarnotarie i fastighetsgruppen. Sommarnotarietjänsten pågår i 10 veckor vilket gör att man kommer in i arbetet och kan följa ett ärende under en längre period. Mina uppgifter har varit varierande men det jag arbetat mest med under sommaren är en stor fastighetstransaktion som bland annat inneburit en resa till Malmö för att hjälpa en klient på plats med bolagsdokumentation.

Tiden som sommarnotarie överträffade mina förväntningar. Min förhoppning var att jag skulle få chansen att testa olika uppgifter inom de fastighetsrättsliga områden som byrån arbetar med, och det har jag! Mina kollegor har sett till att jag känt mig som en del av gruppen och det har varit utvecklande för arbetet. DLA Piper en hårt arbetande byrå där alla är dedikerade till sitt arbete men det finns också en härlig stämning där alla har väldigt roligt med varandra.

Vad tar du med dig från tiden som sommarnotarie?

Jag tar med mig en djupare förståelse för arbetet på DLA Piper och hur roligt det är att arbeta på en global byrå med fastighetsrätt!

Kom gärna förbi vår monter på Juristens dag så berättar vi mer om karriärmöjligheterna på DLA Piper. Läs mer om hur det är att arbeta hos oss på https://karriar.dlapiper.se/.

Roschier

postat i: Bloggen | 0

Möt Maria van den Tempel, rekryteringsansvarig på Roschier

Vad ser du fram mest emot med mässan i Umeå?
Jag ser fram emot att träffa nyfikna studenter och hoppas på att årets mässa bjuder på många givande och intressanta diskussioner.

Varför ska man söka till Roschier?
Jag tycker du ska söka till Roschier om du är intresserad av att arbeta med utmanande affärsjuridiska ärenden tillsammans med några av landets skickligaste jurister som dina närmsta kollegor. Vill du lära dig av de främsta, jobba i team och tidigt utvecklas i din roll som jurist så tror jag Roschier är en intressant arbetsgivare för dig.

Vad är ditt bästa tips till studenter?
Ta tillfället i akt och besök de olika företagen som närvarar på mässan. Ställ in din kompass på vad du är intresserad av efter dina studier. Vilka är de olika arbetsgivarna, motsvarar de dina förväntningar och vad du söker? Nätverka, var nyfiken och ha kul!

Linklaters

postat i: Bloggen | 0

Vi söker talangfulla medarbetare med engagemang, driv och en vilja att lära! Du som är intresserad av att arbeta med komplexa ärenden och stora klienter i ett internationellt fokus kommer att trivas hos oss.

Kom förbi vår monter och träffa Annika, Ida, Max och Alexandra. Vi berättar gärna mer om arbetet på en affärsjuridisk byrå, både under och efter studietiden. Vi ses!

Gernandt & Danielsson

postat i: Bloggen | 0

Det är krävande att arbeta på affärsjuridisk byrå – inte minst hos Gernandt & Danielsson. Men det är också oerhört roligt och utvecklande. På Gernandt & Danielsson får du den stora byråns alla fördelar. Du får jobba med stora och komplexa uppdrag i nära samarbete med några av Sveriges högst ansedda affärsjurister. Samtidigt är byrån inte större än att alla känner alla. Du blir sedd som individ och får ta ansvar från dag ett.

Lantmäteriet

postat i: Bloggen | 0

Hej!

Jag heter Daniel, och arbetar som jurist på Lantmäteriet. Lantmäteriet är en arbetsgivare som erbjuder utmanande och varierande arbetsuppgifter och möjligheter – både för jurister som befinner sig i början av sin karriär och för jurister som jobbat många år.

Jag läste juridik i Umeå och tog min examen 2013. Efter det satt jag ting vid Ångermanlands tingsrätt och halkade sedan in på mitt nuvarande arbete på Lantmäteriet. Lantmäteriet har ca 50 kontor och jag arbetar på kontoret i Härnösand. Där finns även arbetsuppgifter inom fastighetsbildning. Det är ett annat område där Lantmäteriet anställer jurister regelbundet. På fritiden gillar jag att läsa och vidareutveckla mig själv.

Inom Lantmäteriet arbetar jag på den del som kallas för Fastighetsinskrivningen. Det är den del av Lantmäteriet som sysslar med att registrera lagfarter, inteckningar och nyttjanderätter i fastighetsregistret.

Fastighetsinskrivningens jurister sysslar med allt mellan himmel och jord – bl.a. hjälper vi handläggare på myndigheten med juridisk rådgivning, tar fram utbildningar, deltar i nya projekt för att säkerställa att de är förenliga med lag, företräder myndigheten när våra ärenden överklagas eller vid indrivning av fordringar och tar fram rättsutredningar.
Nu tänker du kanske att det ser ut att vara enkla juridiska frågor en sysslar med men så är det inte. Eftersom antalet ärenden vi hanterar är många så uppkommer det ofta knepiga juridiska frågeställningar.

Exempel på frågor vi kan stöta på:
Ex. En tysk medborgare dör och efterlämnar en fastighet som ligger i Sverige till sin tyska dotter – tysk lag är tillämplig. Vad säger i sådana fall tysk rätt om rätten till arv?

Ex. Lagfart har beviljats efter att ett bolag köpt en fastighet. Bolaget kommer överens med säljande bolag om att ändra avtalet – priset ska sättas ned. Kan uppgifterna i fastighetsregistret ändras? Kan stämpelskatten ändras?

Arbetet som jurist på fastighetsinskrivningen är varierande, och passar dem som vill jobba med många olika sorters frågor varje dag.

Våra jurister har mycket varierande bakgrund, och inkluderar förutom jurister med erfarenhet som åklagare och rådmän även jurister som befinner sig tidigare i karriären – kanske kan du bli en av dem?

Vandra över till vår monter, och ställ frågor till mig eller någon av mina kollegor – jag ser fram emot att träffa er!

Daniel Malm

Fotograf: Petter Karlberg

Delphi

postat i: Bloggen | 0

”En stor del av det som gör att jag trivs så bra på Delphi är att jag får utrymme för att vara mig själv och att jag får möjlighet att engagera mig i frågor som jag brinner för.” – Karin Roberts, Senior Associate.

Vi är Delphi.
Delphi är en progressiv affärsjuridisk advokatbyrå med erkända specialister inom många av affärsjuridikens områden. Vi är totalt 195 medarbetare, varav fler än 150 jurister. Våra kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Norrköping.

Genom att korsa djup affärsförståelse med nya smartare sätt att tänka, skräddarsyr vi vår service, expertis och erbjudanden efter våra klienters olika behov. Vi ger tydliga råd och rekommendationer baserade på varje klients unika affärsutmaning och är en strategisk samarbetspartner till våra klienter. Vi driver utvecklingen framåt och utmanar varandra, våra klienter och branschen med den bästa affären som mål.

För fjärde året i rad är Delphi topprankade i Regis årliga kvalitets- och branschstudie Årets Advokatbyrå. Studien utgör Sveriges största klientstudie för advokatbyråer specialiserade på affärsjuridik. Vi är även mottagare av Justitiapriset 2017, en utmärkelse tilldelad den byrå som jobbar bäst med jämställdhet.

Join the team.
För att vara klienternas viktigaste partner i en föränderlig tid behöver vi medarbetare med en särskild drivkraft och ett särskilt mod. Vi arbetar i små, effektiva team med professionell handledning i nära samarbete med seniora jurister. Hos oss får du omväxlande arbetsuppgifter och tidig klientkontakt. Vi arbetar med stöd av digitala verktyg inom AI och väljer aktivt nya metoder och verktyg som bidrar till en ökad utveckling och kunskap för dig som medarbetare.

Vi erbjuder dig som student en rad spännande möjligheter som ger dig en inblick i hur det är att arbeta hos oss, redan innan du har tagit examen. Hos oss finns möjlighet till bl. a sommarnotarieprogram, extrajobb och uppsatspraktik. Connecta med oss genom vår talangpool Friends of Delphi där du kommer att få koll på vad som händer hos oss, ta del av inbjudningar till event och information om lediga tjänster som matchar din profil.

Intresserad?
Vill du veta mer om hur det verkligen är att arbeta hos oss? Förutom att kika förbi oss på mässan kan du även gå in på vår karriärsida delphi.se/karriar. Här hittar du all information, kontaktuppgifter samt intervjuer där flera av våra medarbetare berättar om deras erfarenheter och upplevelser om livet på Delphi.

”Sök! Var inte rädd för att framhäva vilken person just du är, vilka fritidsintressen du har och vad du brinner för i livet. Vi söker alltid nya talanger som har mer att bjuda på än bra betyg.”
– Linda Kraemer, Associate.

Deloitte

postat i: Bloggen | 0

Deloitte är ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag. Vi är verksamma inom revision, skatterådgivning, riskhantering, finansiell rådgivning och managementkonsulting. Vi befinner oss just nu i ett mycket spännande skede med stark tillväxt och nyvunna marknadsandelar inom många av våra områden. Laddade inför framtiden och den resa vi har framför oss, är vi nyfikna på dina karriärplaner. Vi behöver bli fler. Mer än 80 procent av de största företagen i världen har valt oss som sin affärspartner. Alla med komplexa frågeställningar och problem. Därför söker vi de skarpaste hjärnorna i branschen som kan se möjligheter våra klienter inte visste fanns. Vi behöver medarbetare som har kraft att bryta mönster. Kanske är du en av dem? I så fall kan vi erbjuda dig goda möjligheter till en internationell karriär och dagliga kontakter med några av dina 312 000 kollegor världen över. Vi ser till att du får arbeta med marknadens mest intressanta klienter såväl självständigt som i stimulerande samarbeten med kompetenta medarbetare.

Mindre än en månad kvar!

postat i: Bloggen | 0

Nu är det mindre än en månad kvar tills Juristens dag 2019! Mer och mer börjar vara klart, titta exempelvis i vårt schema under fliken ”aktiviteter” för att få all info om vad som händer under dagarna. Info om banketten ligger också uppe! Snart förväntar vi oss att släppa årets utställare dessutom. Mycket, mycket händer och det är idel aktivitet bakom kulisserna i arbetsgrupperna… Juristens dag kommer bli stort i år!

Glada och tacksamma

postat i: Bloggen | 0

Ht 19 sparkade igång och tog alla med storm. Juristens dag likaså! Terminen inleddes med att Marknadsansvariga och Projektansvariga ivrigt har sökt folk till de övriga arbetsgrupperna, mässansvariga, bankettansvariga, företagsvärdsansvariga och logistik- & måltidsansvariga. Jobbet gav resultat! Det är väldigt många sökande till de olika posterna vilket vi tycker är så roligt. Vi är så glada och tacksamma att se att så många vill engagera sig och göra Juristens dag 2019 till något minnesvärt! Just nu tillsätts arbetsgrupperna och snart kommer vi presentera resultatet. Ha det bra tills vi hörs igen, plugga/jobba lugnt och BÖRJA TAGGA Juristens dag!!

Arbetet med Juristens dag 2019 är igång

postat i: Bloggen | 0

Hej!

Planerandet för årets upplaga av Juristens dag har kommit igång! Våra projektansvariga Ingrid Wählby, Elin Frånlund och Izabell Tillstam är tillsatta och marknadsansvariga Amanda Brynolfsson och Johanna Häggbom Holmlund likaså. Efter en intensiv vår har vi gått på “sommarlov” (det kallas sommarjobb…) men det gör oss bara mer laddade att till hösten sätta igång arbetet med Juristens dag 2019 PÅ RIKTIGT. En bit in på terminen kommer vi bland annat söka ansvariga för de övriga arbetsgrupperna. Just nu får vi dock längta ett tag till efter allt spännande som komma skall och så återkommer vi med uppdateringar i höst. Tills dess önskar vi er en fantastisk sommar!

”Utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor” – juristutbildade Frida valde att bli förrättningslantmätare på Lantmäteriet

postat i: Bloggen | 0

En juristutbildning tillsammans med ett intresse för fastighetsrätt är en utmärkt bakgrund för en karriär som förrättningslantmätare.

Det vet Frida Lindberg som har valt just den vägen efter examen.

Här berättar Frida vad som fick henne att söka sig till Lantmäteriet och vad som är tjusningen med yrket som förrättningslantmätare.

Vad arbetar du med som jurist på Lantmäteriet och vad är det bästa med din yrkesroll?
Jag arbetar med fastighetsförrättningar. Detta innebär att jag har kontakt med sakägare och myndigheter samt att jag granskar det juridiska underlaget inför varje förrättning. Jag är även med i ett nätverk som granskar detaljplaner innan de antas. Som förrättningslantmätare stöter jag främst på frågor inom fastighetsrätt och förvaltningsrätt som till exempel kan beröra fastighetsbildningslagen, Jordabalken och plan- och bygglagen.

Jag har arbetat här snart ett år och det har gått jättefort. I början är det en hel del kurser att gå, i Gävle på huvudkontoret och på distans. Som ny fick jag en mycket erfaren handledare och vi hade träffar var och varannan dag för att diskutera frågor, juridiska som rent praktiska. Nu har jag trappat ned på handledarträffarna men har ett jättebra stöd när jag behöver det. Jag lär mig nya saker och stöter på utmaningar varje dag vilket jag verkligen uppskattar.

Varför sökte du dig till Lantmäteriet och vad finns det för karriärvägar?
Jag tog examen år 2014 och har sedan dess arbetat på en juristbyrå med ekonomisk familjerätt och därefter med fastighetstransaktioner på en advokatbyrå, ungefär 1 1/2 år på vardera arbetsplats. Jag kände att jag ville nischa mig ännu mer mot det fastighetsrättsliga området. Jag ville även ha en bra balans mellan utmanande arbete och fritid. Lantmäteriet är en modern arbetsplats men högt i tak, ungt och hungrigt arbetsklimat – inte alls sådär mossigt som jag tror många har en bild av. Vi ”brainstormar”, diskuterar juridiskt komplexa frågor, arbetar med viktiga samhällsfrågor som utbyggnaden av tunnelbanan, skolor, vägar, järnvägar men samtidigt för och med den enskilda människan. Det sociala och hungriga klimatet som jag trodde jag skulle sakna från byrålivet fanns här, i kombination med utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor.

Precis som på många byråer finns en karriärtrappa för förrättningslantmätare där du klättrar olika fort beroende på kunskap, prestation och inte minst vilja. Det finns givetvis även andra roller, till exempel funktionschefer som arbetar med bland annat personalansvar och mindre förrättningsarbete. Du kan även kombinera ditt förrättningsarbete med sidouppdrag, jag arbetar till exempel med detaljplaner utanför det vanliga förrättningsarbetet.

Teamarbete kommer mer och mer inom organisationen där det är snabba puckar och ett intensivt arbete med en särskild typ av förrättningar. Här tar assistenterna en stor roll och du som förrättningslantmätare fokuserar på beslutsfattandet.

Vad tycker du är största skillnaden mellan studier och att utöva juridisk bedömning i ditt arbete?

Det praktiska arbetet skiljer sig markant från studierna. I mitt arbete som förrättningslantmätare behöver jag vara lyhörd för sakägarnas åsikter, arbeta tillsammans med andra yrkesgrupper och kompetenser och väga allmänna intressen mot enskilda. Det här är på riktigt och det finns såklart ett helt annat ansvar att det ska bli rätt samtidigt som man måste våga göra fel – att släppa den där kontrollen som man kunde ha under studietiden.

Fakta

  • För dig med juristutbildning finns det flera olika karriärmöjligheter på Lantmäteriet. Förutom att arbeta som förrättningslantmätare har vi även regionala jurister, inskrivningsjurister och jurister inom Geodata.
  • Hur ser en vanlig dag ut för en förrättningslantmätare? Mejl, telefonsamtal, juridiska utredningar hör till vardagen. Det finns många svåra ärenden där man behöver utreda rättspraxis eller försöka bedöma rimligt beslut utifrån gällande lagstiftning. Som förrättningslantmätare är du i princip som en domare i första instans för exempelvis fastighetsbestämningar.

 

Linklaters – great change is here

postat i: Bloggen | 0

Vi söker talangfulla medarbetare med engagemang, driv, teamworkkänsla och en vilja at lära, främst nyexaminerade men även erfarna. Du som är intresserad av att arbeta med komplexa ärenden och stora klienter i ett internationellt fokus kommer att trivas hos oss.

Vi ses i vår monter!

 

DLA Piper – life moves fast at DLA Piper, and with good reason

postat i: Bloggen | 0

På DLA Piper är vi specialister inom affärsjuridikens alla områden och vi har några av världens ledande bolag som klienter. Tillsammans levererar vi högsta kvalitet i allt vi gör, för att lösa våra klienters utmanande och komplexa ärenden.

På vårt Stockholmskontor är vi 160 engagerade medarbetare och det gör oss till en av de största advokatbyråerna i Sverige. Dessutom finns vi i mer än 40 länder. Den största fördelen av att vara på en internationell spelplan är att vår värld expanderar och blir större för varje dag. Vi vidgar våra vyer, ser saker från nya perspektiv och drar nytta av de många utvecklingsmöjligheter som öppnar sig.

Roschier – the best foundation for your future

postat i: Bloggen | 0

Roschier är en av Nordens ledande affärsjuridiska advokatbyråer. Vi kombinerar erfarenhet med entreprenörskap och bland våra klienter hittar du många av Nordens mest framgångsrika företag.

Vi som arbetar på Roschier är nyfikna, engagerade och målmedvetna och tillsammans bidrar vi till våra klienters utveckling och framgång. Förutom möjligheten att lära sig advokatyrket från några av de bästa juristerna på marknaden erbjuder Roschier ett omfattande utbildningsprogram, Roschier University. Vår målsättning är att erbjuda en inkluderande och inspirerande arbetsplats där du får en bra start på ditt yrkesliv och en möjlighet att växa och utvecklas professionellt.

Kom gärna förbi vår monter under Juristens dag där du hittar Harem, Jens, Victoria, Martin, Emilia, Måns och David. Vi utlovar bra tips för dig som vill testa på arbetet på en affärsjuridisk byrå, både under och efter studietiden.

Lindahl – Vi framtidssäkrar affärsjuridiken

postat i: Bloggen | 0

En arbetsintervju är ett bra tillfälle för både jobbsökande och företag att lära känna varandra. Oavsett om det är till ditt första jobb som biträdande jurist eller en sommarnotarietjänst så är det viktigt att förbereda sig. Rikard Holm, HR-ansvarig på Lindahls Göteborgskontor ger därför fem snabba tips för en lyckad arbetsintervju:

  1. Var dig själv – uppträd korrekt och seriöst, men gå inte in i en roll; arbetsgivaren vill lära känna dig, inte ditt alter ego.
  2. Svara ärligt – säg som det är (på det sätt som du uppfattar det) och håll dig till sanningen, allt annat riskerar att komma tillbaka och bita dig i…
  3. Använd egna ord – undvik floskler som ”många bollar i luften”, såtillvida att du inte söker tjänst som jonglör.
  4. Kom förberedd – läs på om bolaget du söker anställning hos, förkunskap ger trygghet.
  5. Genuin nyfikenhet – ställ frågor kring det som engagerar och intresserar dig, ställ inte frågor för sakens skull eller frågor som du tror att arbetsgivaren förväntar sig.
  • Kom förbi vår monter, plats nummer 1, den 6 december och prata med mina kollegor Johan, Hannes och Victoria för att få fler tips på hur du framtidssäkrar din karriär!

Vänliga hälsningar
Rikard Holm

 

Våra olika arbetsgrupper och information om dem

postat i: Bloggen | 0

Hej!

Som vi nämnt tidigare är våra arbetsgrupper tillsatta och alla arbetar och har arbetat hårt för att kommande mässa ska bli så bra som möjligt. Nedan ser ni vilka arbetsgrupper vi har, vem som ingår i gruppen samt vad deras huvuduppgifter är.

Projektansvariga
Emma och Sebastian har det övergripande ansvaret över hela Juristens dag och ser till att alla arbetsgrupperna gör det dem ska. De har gjort det grundläggande arbetet med att kontakta alla utställare och föreläsare som ska närvara på både ”En dag om yttrandefrihet” och själva mässdagen. De gör mycket av det materiella arbetet och har många bollar i luften inför mässan. De är kort och gott sagt Juristens dags Karlssons klister.

Kontakt: projektansvariga@juristensdag.se

Mässansvariga
Johanna och Sara är de två som har det praktiska ansvaret över genomförandet av mässan. Ansvarsområdena innefattar bland annat utformningen av mässlokalen, planering av kontaktsamtal och se till att rätt sak finns på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Kontakt: massansvarig@juristensdag.se

Marknadsansvariga
Maria och Jesper har hela mässans marknadsföring på sina axlar. Arbetsområdet innefattar det som rör marknadsföringen inför mässan och ser till att information om Juristens dag går ut på våra kanaler. Arbetsområdet inkluderar även bland annat beställning av merchandise, utforma mässkatalogen och presentera utställare samt föreläsare här på bloggen men även våra sociala medier.

Kontakt: marknad@juristensdag.se

Företagsvärdsansvariga
För att försäkra sig om att mässan blir så bra som möjligt får varje utställare en egen företagsvärd. Företagsvärden sköter kontakten med utställaren inför och under mässan samt finns tillgänglig under densamma. Företagsvärdsansvariga tillsätter företagsvärdarna och fungerar dessutom som ett tör för dessa under projektets gång. Årets företagsansvariga heter Izabell och Oskar.

Kontakt: foretagsvard@juristensdag.se

Måltid- och logistikansvariga
Emilia och Gustav ansvarar för samtliga måltider under Juristens dag, både till utställarna och till studenterna som deltar vid evenemanget. ”Ett stenkast bort” betyder inte riktigt samma sak i södra Sverige som uppe i Umeå vilket gör denna arbetsgrupp till en nödvändig del för att evenemanget ska fungera på bästa sätt. Ansvarsområdet inkluderar transporter till och från hotell, mässa, bankett och flygplats.

Kontakt: logistikmaltid@juristensdag.se

Bankettansvariga
Juristens dag avslutas traditionsenligt med en uppskattad bankett där utställare och studenter får en chans att träffas under lättsammare former. Oskar och Anton ser till att denna kväll blir något utöver det vanliga och minnesvärd för alla inblandade. De ansvarar för att utforma och genomföra banketten vilket innefattar utformningen av program under kvällen, menyer och liknande.

Kontakt: bankett@juristensdag.se

 

Härnäst kommer vi börja publicera inlägg från våra utställare, så håll utkik!

Arbetsgrupperna är äntligen tillsatta!

postat i: Bloggen | 0

Äntligen kan vi presentera arbetsgrupperna för Juristens dag 2018. Antalet ansökningar till grupperna var i år var väldigt högt och urvalsprocessen var inte helt lätt för oss projektansvariga. Vi är helt övertygade om att samtliga tillsatta kommer göra ett fantastiskt jobb nu under hösten och ser fram emot vad vi tror kommer bli den bästa upplagan av Juristens dag hittills! Inom kort kommer vi lägga upp bilder på de olika ansvariga så ni vet vart ni ska vända er vid frågor!